Tweet from Charlie Kirk


Screenshot from Twitter

Skriv till någon som inte får så mycket kärlek i vanliga fall


Ibland är det lätt att glömma bort att ord som skrivs gömd bakom skärmar och mobiler fortfarande kan såra den de riktas mot.

Jag uppmuntrar er alla att skriva underbart ljusa och generösa kommentarer till 3 olika personer på Facebook. Skriv till någon som inte får så mycket kärlek i vanliga fall, men som ni vet skulle få en överraskande fin kväll av att läsa era ord.

What’s the original use for a chainsaw?


Before Cesarean sections if a baby was too large to pass through the birth canal, parts of the pelvis would be removed. At first, the procedure was performed with a small knife (without anesthesia) which was very messy and painful. In 1780, two doctors invented the chainsaw to make the removal both easier and less time-consuming. The original chainsaws were powered by a hand crank.

The chainsaw was soon used for other bone cutting operations and amputations in the surgical room. It then evolved into a woodworking tool when people noticed how quickly and easily it was to get through, well, anything. It became larger and more powerful and eventually grew to be the monster we know today.

The original chainsaw (Google image)

Det är därför vi finnar är lite bättre än andra


Här hade jag tänkt lägga upp en bild också men jag skippar det för jag vill inte orsaka allt för hemska mardrömmar.

Som ni kanske vet kommer jag från en liten by i Österbotten. Där firar vi Piiskan-Paavos ankomst (21 december). Firar och firar, vi är egentligen livrädda allihop.

Piiskan-Paavo är en väldigt otäck man som gömmer sig bakom en mask som är riktigt creepy och han går från hus till hus för att bruka våld mot minderåriga. Ja, föräldrar låter sina barn veta att Piiskan-Paavo kommer för att ge dem stryk om de inte varit snälla under året som gått. Sedan kommer han, smyger runt husknuten där ute i mörkret, krafsar kanske på fönstret.

Rätt vad det är så bullrar det till i hallen. Då har han varit där och kastat in vedträn för att skrämmas och låta en veta att han är på intåg. I värsta fall kommer han in i huset och då gäller det att man springer och gömmer sig. Han har en piska med sig, därav namnet Piiskan-Paavo. Kanske får man rejält med stryk med den.

Ja, såhär härliga, barnvänliga traditioner har vi i Österbotten. I Sverige knackar jultomten på dörren och frågar ”Finns det några snälla barn här”? I Finland har vi Piiskan-Paavo som skiter i att fråga och går direkt på antagandet att ingen har varit snäll och alla ska ha stryk. Det är därför vi finnar är lite bättre än andra, för vi har blivit ordentligt uppfostrade.

Jag hade en konstig dröm i går kväll


Jag kommer inte ihåg vem jag besökte men de bodde på en kulle. På väg hem tog jag något som ser ut som en rickshaw och den var ganska liten för jag satt nära marken och knäna rörde vid cyklistens rygg.

Plötsligt i min dröm var vi omgivna av cyklister och en av dem drogs upp mot himlen som om han varit fäst vid ett snöre. När jag tittade till höger cyklade han runt i luften med en svärm kråkor och ett litet flygplan som liknade en Cessna.

Två sekunder senare var jag på en byggplats och klättrade på kranar. Jag vet inte varför för jag är verkligen rädd för höjder.

Jag drömmer sjukt mycket och ofta helt galet, som ni märker. Ofta drömmer jag även sådant som ger mig en dejavu senare för att det händer på riktigt. Ni vet den där känslan av ”jag har varit med om det här förut…”.

Bild från Google
Bild från Google

Julkalender på min blogg


Hej på er alla, nu är jag ute i sista stund. Som jag typ alltid brukar vara.

Jag tänkte ha en julkalender 1-24 December på min blogg. Och jag söker just nu efter er som vill gästblogga hos mig fram till julafton.

Hör av dig i formuläret i länken här nedanför om du vill vara med.

https://tzila.org/kontakt/

Personlighetestypen INFP – Existensiella rådgivare


Läs en beskrivning om denna personlighetstyp nedanför.

Som en existensiell rådgivare studerar du noggrant värderingarna och övertygelserna runt dig. Du är reaktiv, driven av att lära dig varje sida av en berättelse och att förklara det utelämnade. Du håller ständigt på att avläsa meddelandena runt dig, avläser symboler, handlingar och ord på ett försiktigt sätt för att greppa dess mening. Detta gör dig till en komplex lyssnare – du är mer intresserade av vad andra inte säger, än vad de säger. När du utvecklar denna förmåga, kan du överraska andra med din insikt om deras motiv, värderingar och begär. Du är samarbetsvillig och följsam och du anstränger dig hårt för att vara tillmötesgående mot andra.

Du formas mycket av det som är vackert, behagligt och naturligt. Du är skapt att vara hoppfull, god och etisk. Du söker efter att bygga en unik karaktär och att skapa dig en plats i ditt samhälle. Du är känslig för andras reaktioner och upplevelser, eftersom du tolkar och läser in mycket i dessa. Du är flexibel och tillmötesgående och relaterar dig själva till andra. Reflekterar kring hur de avviker och hur de liknar dig. Du är en flitig läsare och söker insikt och kunskap från berättelser, konst, filmer och i andras agerande.

Du fascineras av historier, drömmar och tankar på resor och upplevelser. Du har en törst för upplevelse och njutning, och söker värme, harmoni, rekreation och det trivsamma. I denna strävan kan du ibland anpassa dig för mycket till andras önskemål eller omgivningens krav. På grund av det kan du få ett behov av att dra dig undan från dem som du upplever som krävande, för att kunna läka och för att kunna bygga upp din identitet. Eftersom du går igenom många förändringar under tidens gång så kan du börja fundera kring vem du egentligen är, sanningen är att du är en mångfacetterade personlighet och ingen får den självmedvetenhet som du får. Din osäkerhet är din starkaste sida och för att du brukar spendera så mycket tid att förstå vilket beslut som är rätt med hjärtat så brukar du veta det bättre än någon annan. Det kan göra dig ovärderlig för andra, som söker rätt väg framåt i nya terränger. Därför agerar du ofta rådgivare, terapeuter och konsulter till andra.

Som en rådgivare tycker du om avstånd och försiktighet i föränderliga miljöer. Du drivs av en tyst nyfikenhet och tycker om att noggrant studera ett ämne eller djupdyka in i ett intresse från olika vinklar och perspektiv. Du föredrar att inte ingripa direkt, utan att istället erbjuda rådgivning och göra överväganden på distans. Detta gör dig till en ideal lärare eller analytiker, där du kan ha en position att svara på frågor och informera människor kring ett ämne, men utan att behöva organisera och driva igenom tillämpningen.

Du tycker om att granska förutsättningar och möjligheter och brukar ha en mentalitet som en lindansare, ofta jonglerandes idéer samtidigt som du byter position i samklang med förändringar i miljön. Detta gör dig till den mest djupgående, genomtänkta och försiktiga beslutsmakaren av alla typer. I miljöer där du mår som bäst erbjuds du mycket tid för fritt tänkande, utforskande och reflekterande i samarbeta med andra.

I situationer som kräver snabba beslut kan du bli affektiv och känslomässig. Du tenderar också att bli avtrubbad och likgiltig om omgivningen kräver att du tar på dig en auktoritär eller kontrollerande roll över din aktivitet.

Som en existensiell, söker du de teman och sammanhang som skapar rätt upplevelse och motivation för människor, detta för att skapa ett idealt samhälle som är meningsfullt och etiskt. Du är nyfiken på berättelser och symboler som lägger grunden för rätt och fel och strävar efter att förfina dessa i hopp om att kultivera din egen etiska kompass men även för att kultivera den etiska kompassen hos dina medmänniskor.

Som en övervägare tycker du om att försiktig överväga vad som kan tänkas hända i framtiden och undvika misstag. Du har en distans mot världen, svarar reflektivt och du tar tid på dig att utvärdera nya saker innan du testar dem.

Som en idealist tycker du om att relatera verkligheten till idéer och koncept och hitta nya mönster som kan förklara saker. Du tycker om att fantisera kring hur alternativa fakta, alternativa händelseutvecklingar och perspektiv skapar nya möjliga förutsättningar.

Som en värdeinriktad person tycker du om att basera beslut på bildliga eller metaforiska känslovärden. Du tycker om att se på hur saker påverkar folks motivation och hur handlingar påverkar människors drivkraft och välmående.

Som en betraktare tycker du om snabba byten i uppgifter och att utforska nya möjligheter i stunden. Du är ganska samarbetsvillig och öppen för förändringar i planeringen.

100-åringen i repris


Bild tagen från Google

Här kommer en repris på 100-årslampan som hänger i taket på en brandstation i Kalifornien. De har satt en webcam på den så man kan följa dess ”liv”. Denna lampa har alltså lyst i hundra år, med ett kort avbrott när man flyttade den till dess nuvarande plats.

”Glödlampan från 1890-talet hänger på Livemore/Pleasantons brandstation i Kalifornien och har endast stängts av ett fåtal gånger”.

När man inte ens kan dumpa en bloggportal utan drama


Jag har följt ett ”krig” nu ett tag och jag känner att vadå, ska man inte ens kunna dumpa en bloggportal när man anser att den är korrupt utan att det blir ett drama? Angelica Tärnsby valde att lämna portalen Blogbiz och nu har ett onödigt drama brutit ut och tyvärr har även Josefin Boysen fått sig en rejäl känga.

Angelica och Josefine, jag står bakom er i detta eftersom jag följt det som ni grävt fram om Blogbiz, spetsade läsarsiffror och personer som faktiskt raderar bloggares inlägg utan tillstånd från blogginnehavaren.

Gröna ögon


Endast 1–2 % av världens befolkning har gröna ögon. Färgvarianten förekommer främst hos människor med keltiskt eller germanskt påbrå, och till en mindre grad i vissa länder i Sydeuropa (Albanien, Portugal, Grekland, Italien, Spanien). Sett till befolkningsandel är grönaktiga irisar vanligast förekommande i Albanien, Slovenien, Kroatien och på Island. Gudomligheter i grekisk och kinesisk mytologiavbildas ofta med gröna ögon.

Källa: Wikipedia

Privatbild

Hypotyreos i media


Ofta när det skrivs om Hypotyreos i media så skrivs det bara om vikt. Vikten som är okontrollbar är ett helvete men, om det ändå ”bara” hade varit vikt det handlade om.

Ingen skriver något om guldfisk-minnet, demens-hjärnan, kraftlösheten, ledvärken, noll sexlust, muskelvärken, magsmärtorna, tröttheten, sömnlösheten, hjärtbesvären, deppigheten, synbortfallet, håravfallet, orkeslösheten, uppgivenheten, att tappa sig själv….. Ja, jag kan rabbla länge!

Paolo Roberto: De riktigt viktiga lektionerna i livet blir inte lärda utan upplevda!


För snart 14 år sedan så gjorde jag en dokumentär som på mångt och mycket förändrade mitt liv!

Jag åt skräpmat under tre veckor för att se vad som hände med min kropp, jag fick ett kostschema med vad en kraftigt överviktig person åt under en vecka och tog det gånger tre! Tre veckor senare så hade jag gått upp 16 kg, insulinet i mitt blod hade ökat med 2000% och förfettningen av levern hade ökar med 400%!

Men det riktig otäcka var inte att jag blivit tjock utan hur jag mådde psykiskt… Har faktiskt aldrig mått så dåligt. Hatade mig själv, blev retlig och gick från att vara en rätt glad peson till att bli en tjurig jäkel.

Och det hade inte med maten att göra utan att jag första gången i mitt liv inte tränade under tre veckor. Nyttig läxa för mig plus att jag då startade ett korståg mot dålig kostvanor, bantning och hur folk missköter sina kroppar. För det tragiska är att många inte förstår hur bra de kunde må med lite träning, bättre mat och rätt inställning till livet.

Källa: Facebook

Paolo Roberto

Interaction


Jag vill gärna komma närmare mina följare så skriv gärna kommentarer om precis vad som helst på mina inlägg. Jag vill gärna veta vilka ni är, vart ni kommer ifrån osv.

Hör av er vet jag!

Jag är nere hos mina föräldrar i Småland över påsken men jag tänkte åka hem till Uppsala på måndag igen.

Elnätet – hur funkar det egentligen?


Att det finns el när vi vill använda brödrosten eller ladda telefonen tar vi som så självklart att vi knappt tänker på det. Först när den inte finns där inser vi hur beroende vi är av den och hur sårbart vårt samhälle är. Men hur funkar elnätet egentligen? Vad innebär spotpriset på el? Och varför är det billigare att tvätta på natten?

I elnätet måste det alltid vara balans mellan vad som produceras och förbrukas. I samma ögonblick som du sätter i en stickpropp i väggen och tar ut el måste samma mängd el produceras och skickas ut i elnätet. Anledningen är att elnätet alltid måste hålla en viss spänning och en viss frekvens för att allt vi kopplar in i det ska fungera på rätt sätt. I Sverige är standardspänningen 230 volt i ett vanligt vägguttag, och frekvensen är 50 Hz.

Elens väg genom nätet

Elnätet fungerar ungefär som ett vägnät. I stamnätet – motorvägarna – transporteras el från kraftverken till de regionala elnäten. Stamnätets kraftledningar går över hela landet och har förbindelser till våra grannländer. Deras sammanlagda längd är ungefär 15 000 km, lika långt som från Stockholm till Sidney. Det är mer ekonomiskt att transportera el vid hög spänning, därför håller stamnätet antingen 400 eller 220 kilovolt.

I de regionala näten – landsvägarna – ska elen inte transporteras lika långt. Därför är spänningen lägre: 40–130 kilovolt. De här näten ägs ofta av så kallade regionnätsföretag – till exempel E.ON – och transporterar elen från stamnätet till de lokala distributionsnäten.

Lokalnäten kan liknas vid småvägar som går genom bebyggelse och leder fram till hushåll och verksamheter. De ägs ofta av mindre företag med lokal anknytning: elnätsföretag. I lokalnäten är spänningen 40 kilovolt eller lägre, och sänks så småningom till 230 volt när elen levereras till hushållen.

Handeln med el går en annan väg

Elproducenterna – de som äger kraftverken – säljer sin el via elbörsen Nord Pool Spot eller direkt till ett elhandelsföretag, som i sin tur säljer elen till användarna. Vem som levererar elen till ditt vägguttag, det vill säga det lokala elnätsföretaget kan du som kund inte välja. Vem du köper elen av kan du däremot välja fritt. Många elkonsumenter byter därför elhandelsföretag eftersom det kan löna sig ekonomiskt. Har du gjort det är det två företag inblandade när du använder el: ett som du köper själva elen av, och ett som äger ledningen och distribuerar elen till dig.

Ungefär 90 procent av all el som produceras i Sverige passerar Nord Pool Spot. En elbörs fungerar som vilken annan börs som helst: priset baseras på tillgång och efterfrågan. Vad priset blir beror till stor del på hur elen har producerats – om det är billig eller dyr el.

I Norden står vattenkraft, som är relativt billig, för cirka hälften av all el som säljs på marknaden. Därför spelar tillgången till vattenkraft en stor roll för priset. Under torrår är det nödvändigt att fylla ut med dyrare elproduktion för att möta elbehovet – då stiger spotpriset på Nord Pool.

Ett exempel på dyrare elproduktion är oljebaserad kraft som är beroende av såväl bränslepriser och växelkurser på valutor, som utsläppsrätter för koldioxid.

Men varför är det billigare att tvätta på natten?

Vi använder som mest el under vår vakna tid – inte så konstigt – och den mesta elkonsumtionen i hushållen sker kring frukost och under sena eftermiddagar. När producenterna måste leverera mer för att möta efterfrågan är också priset högre.

Under nätterna när de flesta verksamheter är stängda eller åtminstone går på lågvarv och hushållen har stängt av sina apparater är efterfrågan på el låg. Därför blir elpriset på elbörsen under de timmarna lägre – vilket gör att du kan tvätta billigare på natten.

Vad betalar du för?

Elpriset för dig som konsument består av tre delar:

 • Skatter och avgifter till myndigheter
 • Elnätsavgiften – priset för överföringen av el från producent till konsument via elnätet
 • Elhandelspriset – det du betalar för den el du faktiskt använder

Det är den sista delen som är konkurrensutsatt och som du själv kan påverka genom att byta elhandelsbolag.

Källa: E.ON – Energisparnytt

Select you flag


Put the number(s) in the comment box. I’ll start: 70-🇫🇮 • 196-🇸🇪 • 230-🇺🇸 • 100-🇮🇱. I’m born in Finland, I live in Sweden, my father are American and I’ve got Jewish family.

🌟

1-🇦🇨 2-🇦🇩 3-🇦🇪 4-🇦🇫 5-🇦🇬 6-🇦🇮 7-🇦🇱 8-🇦🇲 9-🇦🇶 10-🇦🇷 11-🇦🇸 12-🇦🇹 13-🇦🇺 14-🇦🇼 15-🇦🇽 16-🇦🇿 17-🇧🇦 18-🇧🇧 19-🇧🇩 20-🇧🇪 21-🇧🇫 22-🇧🇬 23-🇧🇭 24-🇧🇯 25-🇧🇲 26-🇧🇳 27-🇧🇴 28-🇧🇷 29-🇧🇸 30-🇧🇹 31-🇧🇼 32-🇧🇾 33-🇧🇿 34-🇨🇦 35-🇨🇨 36-🇨🇩 37-🇨🇫 38-🇨🇬 39-🇨🇭 40-🇨🇮 41-🇨🇰 42-🇨🇱 43-🇨🇲 44🇨🇳 45-🇨🇴 46-🇨🇷 47-🇨🇺 48-🇨🇻 49-🇨🇼 50-🇨🇽 51-🇨🇾 52-🇨🇿 53-🇩🇪 54-🇩🇯 55- 🇩🇰 56-🇩🇲 57-🇩🇴 58-🇩🇿 59-🇪🇸 60-🇦🇴 61-🇱🇾 62-🇪🇬 63-🇰🇪 64🇯🇲 65-🇪🇨 66-🇪🇪 67-🇪🇷 68-🇪🇹 69-🇪🇺 70-🇫🇮 71-🇫🇯 72-🇫🇲 73-🇫🇴 74-🇫🇷 75-🇬🇦 76-🇬🇧 77-🇬🇩 78-🇬🇪 79-🇬🇬 80-🇬🇭 81-🇬🇮 82-🇬🇱 83-🇬🇲 84-🇬🇳 85-🇬🇶 86-🇬🇷 87-🇬🇹 88-🇬🇺 89-🇬🇼 90-🇬🇾 91-🇭🇰 92-🇭🇳 93-🇭🇷 94-🇭🇹 95-🇭🇺 96-🇮🇨 97-🇮🇩 98-🇮🇪 100-🇮🇱 101-🇮🇲 102-🇮🇳 103-🇮🇴 104-🇮🇷 105-🇮🇹 106-🇯🇪 107-🇯🇲 108-🇯🇴 109-🇯🇵 120-🇰🇪 121-🇰🇬 122-🇰🇭 123-🇰🇮 124-🇰🇲 125-🇰🇳 126-🇰🇵 127-🇱🇦 128-🇰🇿 129-🇰🇾 130-🇰🇼 131-🇰🇷 132-🇱🇧 133-🇱🇨 134-🇱🇮 135-🇱🇰 136-🇱🇷 137-🇱🇸 138-🇱🇹 139-🇲🇪 140-🇲🇩 141-🇲🇨 142-🇲🇦 143-🇲🇨 144-🇲🇩 145-🇲🇪 146-🇲🇬 147-🇲🇭 148-🇲🇰 149-🇲🇱 150-🇲🇲 151-🇲🇳 152-🇲🇴 153-🇲🇵 154-🇲🇷 155-🇲🇸 156-🇲🇹 157-🇲🇺 158-🇲🇻 159-🇳🇫 160-🇳🇪 161-🇳🇦 162-🇲🇿 163-🇲🇾 164-🇲🇽 165-🇲🇼 166-🇳🇬 167-🇳🇱 168-🇳🇴 169-🇳🇵 170-🇳🇷 171-🇳🇺 172-🇳🇿 173-🇴🇲 174-🇵🇦 175-🇵🇪 176-🇵🇫 177-🇵🇬 178-🇵🇹 179-🇵🇸 180-🇵🇷 181-🇵🇳 182-🇵🇱 183-🇵🇰 184-🇵🇭 185-🇵🇼 186-🇵🇾 187-🇶🇦 188-🇷🇴 189-🇷🇸 190-🇷🇺 191-🇷🇼 192-🇸🇦 193-🇸🇧 194-🇸🇨 195-🇸🇩 196-🇸🇪 197-🇸🇬 198-🇸🇴 199-🇸🇳 200-🇸🇲 201-🇸🇱 202-🇸🇰 203-🇸🇮 204-🇸🇭 205-🇸🇷 206-🇸🇸 207-🇸🇹 208-🇸🇻 209-🇸🇽 210-🇸🇾 211-🇸🇿 212-🇹🇦 213-🇹🇨 214-🇹🇩 215-🇹🇬 216-🇹🇭 217-🇹🇯 218🇹🇰 219-🇹🇱 220-🇹🇲 221-🇹🇳 222-🇹🇴 223-🇹🇷 224-🇹🇹 225-🇹🇻 226-🇹🇼 227-🇹🇿 228-🇺🇦 229-🇺🇬 230-🇺🇸 231-🇺🇾 232-🇺🇿 233-🇻🇳 234-🇻🇺 235-🇻🇦 236-🇼🇸 237-🇻🇨 238-🇾🇪 239-🇻🇪 240-🇿🇦

Berättelsen om Lucia


San Geremia kyrkan i Venedig.

San Geremia kyrkan i Venedig.

Redan som ung tjej fick Lucia höra budskapet om Jesus och gav sitt liv för honom. Som ung tonåring upplevde hon en kallelse och en längtan att förbli jungfru, att inte gifta sig utan leva enbart för Gud. Men hennes mamma hade redan lovat bort henne till en ung man som hette Paschasius, som tillbad avgudar. För att mamman skulle ändra sig bad Lucia för henne, och hennes böner ledde till att mamman blev botad från en allvarlig sjukdom på ett så speciellt sätt att hon blev kristen, och löste dottern från tvånget att gifta sig.

Men det här vägrade Paschasius att acceptera. Han angav Lucias kristna tro för myndigheterna, hon greps och blev ställd inför rätta på ett öppet torg där hon uppmanades att avsäga sig sin tro på Jesus. När hon vägrade, dömde man henne till tvångsprostitution på en bordell för resten av livet. På så sätt ville man håna och förnedra hennes önskan om att förbli oskuld.

Men när man skulle föra bort henne till bordellen säger berättelserna att ingen – inte ens soldater eller hästar – kunde rubba henne. Då försökte man istället bränna henne levande på plats men lågorna vek undan, och Lucia blev slutligen martyr för sin kristna tro genom att en soldat genomborrade hennes hals med ett svärd.

I kyrkan San Geremia i Venedig ligger hon begravd, en ung tjej som vågade vara helig och annorlunda, också när priset blev högt. Och fortfarande 1700 år senare, går svenska tjejer i Luciatåg klädda i vitt linne, som en symbol för Lucias helighet. Det röda bandet runt midjan påminner om martyrblodet. Och ljusen i håret står för Guds härlighet som strålade över en ung tjej som hellre ville vara trogen honom än behålla sitt liv.

Finland, Finland, Finland!!!


Finlands självständighetsdag firas den 6 december.
Dagen räknas som landets nationaldag och är flaggdag.
Detta datum år 1917 förklarade Finland sig självständigt från Ryssland. 

Finland’s Independence Day is celebrated on December 6.
The day is counted as the country’s national day and flag day.
This date in 1917, Finland declared its independence from Russia. 

Sveriges alla Oscars, för den som är intresserad


Bästa kvinnliga huvudroll:

1945 – Ingrid Bergman ”Gasljus

1957 – Ingrid Bergman ”Anastasia

Bästa kvinnliga biroll:

1975 – Ingrid Bergman ”Mordet på Orientexpressen

2016 – Alicia Vikander ”The danish girl

Bästa icke engelskspråkiga film:

1961 – Ingmar Bergmans ”Jungfrukällan

1962 – Ingmar Bergmans ”Såsom i en spegel

1984 – Ingmar Bergmans ”Fanny och Alexander

1988 – Bille Augusts ”Pelle Erövraren

Bästa dokumentär:

1951 – Olle Nordemars ”Kon-Tiki

2013 – Malik Bendjellouls ”Searching for Sugar Man

Bästa foto:

1974 – Sven Nykvist ”Viskningar och rop

1984 – Sven Nykvist ”Fanny och Alexander

2017 – Linus Sandgren ”La la land

Bild: Huffingtonpost.com

Bästa klippning:

1984 – Tom Rolf ”Rätta virket

Bästa kostym:

1976 – Ulla-Britt Söderlund ”Barry Lyndon

1984 – Marik Vos-Lundh ”Fanny och Alexander

Bästa scenografi:

1984 – Anna Asp och Susanne Lingheim ”Fanny och Alexander

Bästa ljus och ljudeffekter:

1996 – Per Hallberg ”Braveheart

2008 – Per Hallberg ”The Bourne ultimatum

2010 – Paul Ottosson ”The hurt locker

2013 – Per Hallberg ”Skyfall

2013 – Paul Ottosson ”Zero dark thirty

Bästa kortfilm:

1949 – Arne Sucksdorff ”Människor i stad

Hedersutmärkelser:

1954 – Greta Garbo

2001 – Rune Ericson

2015 – Magnus Wrenninge

Email från Doktor.se


Hejsan! Jag fick ett email från Doktor.se som jag tänkte dela med mig av till er:

Hej,

Med oktober kliver vi in i hösten på riktigt. Nu knackar tjocka halsdukar, vantar och traditionsenlig höstsnuva på dörren.

Vuxna blir i genomsnitt förkylda två gånger per år och på hösten far det omkring ungefär 400 olika förkylningsvirus som vi riskerar att smittas av. Virusen sprids bland annat genom nysningar, när vi hälsar på varandra eller genom att vi tar på exempelvis ett dörrhandtag som en smittad rört vid.

Ett enda litet förkylningsvirus kan överleva hela sju timmar där det landat. Därför är det viktigt att alltid hosta och nysa i armvecket eller i handen, för att förhindra att smitta andra. När förkylningen väl slagit till brukar den hålla i sig i 3 till 14 dagar och det är då bra att stanna hemma från jobbet, dels för att undvika smittspridning men också för att ge kroppen de bästa förutsättningarna för att bli frisk.

Hur gör man för att undvika höstförkylning?

 

• Tvätta händerna

• Undvik folksamlingar

• Gå eller cykla till jobbet

• Andas in frisk luft

• Sov åtta timmar per natt

• Undvik stress

• Få i dig vitaminer, genom frukt och grönt

 

Skulle du bli sjuk, finns Doktor.se där för dig. Genom att logga in på appen kan du få kontakt med oss genom telefonsamtal, videosamtal eller chatt. Där kan vi hjälpa dig med…

 

 

• Recept på symptomlindrande medicin

• Förslag på egenvårdsprodukt som fungerar

• Sjukintyg

• Tidsbokning på vårdcentral vid behov

 

Alla samtal och ärenden till Doktor.se är gratis! Vi håller öppet 07-21:30 på vardagar och 08-16 på helger.

Efter mycket frågor är det dags att berätta…


Många kommer tycka väldigt olika om detta. Vissa kommer bli chockade, stressade, förvånade; men några kommer även bli glada. Idag går vi in i vecka 12+3, det innebär att vi med större säkerhet kan gå ut med denna nyhet.

Om 12 veckor och tre dagar kommer vi förhoppningsvis få se snö och ha en trevlig julafton! Jag önskar er en fortsatt trevlig höst!

Hej Hashimoto/Hypotyreos


Jag kommer inte ihåg att jag skickade en inbjudan till dig om att du kunde komma till mitt liv. Tror du mig om jag säger att festen är över? Nej, jag visste väl det.

Få inte för många idéer bara, jag är dig i hasorna och ju mer du kämpar emot; desto mer slåss jag tillbaka.

Du trodde att du skulle kunna besegra mig 2014… Ha, I’m still going strong! Jag kommer förvisso tvingas äta medicin livet ut för att hålla dig under kontroll, men mig kommer du inte vinna över.

Virala spelet ”MOMO” har kommit till Sverige. – Rosa Traktorn


I dagarna har skolor uppmärksammat det virala och mycket farliga spelet ”MOMO” som har kommit till Sverige. Spelet som är ett internetspel utmanar användarna att i olika utmaningar begå hemska handlingar, som misshandel, självdestruktiva handlingar, grymheter mot djur och även självmord och mord har rapporterats. Spelet härstammar på Facebook och cirkulerar nu på WhatsApp och andra…
— Läs på rosatraktor.com/2018/09/20/virala-spelet-momo-har-kommit-till-sverige/

Varning för buller och bång


Det känns väldigt bra att Telia varnar om att åskan hänger i krokarna. De senaste dagarna så har jag fått typ tre såna här sms. Jag har ju dock som så många andra både åskledare på huset och ett bra skåp med säkringar i hallen och det kan jag lova, blir det överbelastning på elen så kommer huvudbrytaren stänga av elen.

Hur vet jag det? Jo, för att det har hänt flera gånger förut när jag kört på med för mycket el i köket. Då stängdes förvisso bara elen i köket av men i alla fall.

Morgonstund har…


Ja, jag är ju verkligen inte den som vaknar tidigt på morgonen men idag så… Solen lyser, det är 18 grader ute och det verkar som att vi åter igen kommer få en kanondag, ja det finns ju viss risk för regn och åska men jag gillar ju åska.

Dags att masa sig ur sängen och fixa frukost tror jag. Sedan när har jag käkat frukost? Sedan 1900 aldrig skulle jag tro. Dagen till ära så ska jag nog käka den ute på altanen dessutom.

Efter frullen så är det dags att röja upp i mitt lagom röriga hem och sedan tänker jag bara mysa runt resten av dagen.

Vad ska Ni göra idag, släng in en kommentar här nedanför vetja.

Snapchat tråd


Hejsan!

Jag tänkte att jag gör en Snapchat tråd här i bloggen för den som vill ha fler följare. Länka till eran Snapchat i kommentarerna, jag länkar min här och så ser ni dessutom hur en Snapchat länk skrivs (för den som inte vet):

https://www.snapchat.com/add/melanieonline

För att länka din egen, byt bara ut ”melanieonline” mot ditt eget användarnamn.

Sluta köp ingefära! Här är 5 enkla steg till hur du odlar ett oändligt förråd hemma


Ingefära är något som vi ser mer och mer av i våra hem. Det är inte bara gott, utan är en återkommande ingrediens i en hel del husmorsknep. Ingefära sägs bota åkommor så som förkylning och magont.

Ingefära smakar ofta inte så gott att äta helt själv, men går som tur är att blanda med många olika saker. Det är perfekt att blanda i te, krydda maten med eller använda när du bakar.

Självklart kan du köpa frön och odla på traditionellt vis, men det allra enklaste är att köpa en liten bit ekologisk ingefära från mataffären. Du kan använda vanlig blom- eller planteringsjord, och växten trivs allra bäst i en bred och grund kruka eftersom rötterna växer horisontellt. När du har ordnat dessa saker, kan du börja din odling, följa bara dessa 5 enkla steg:

 1. Lägg ingefärsbiten i blöt över natten.
 2. Fyll krukan med jord, och lägg ingefärsbiten med skotten uppåt. Täck över med ca 3-5 cm jord.
 3. Vattna rikligt
 4. Ställ krukan på ett varmt ställe, men undvik direkt solljus.
 5. Håll jorden fuktig. Tänk på att ingefära växer relativt långsamt, och att det kan ta några veckor innan du ser resultat.

Lätt som en plätt, och nu kommer du ha ett oändligt förråd med ingefära. Det är perfekt att ha hemma eftersom det inte krävs så mycket uppmärksamhet. När du vill ha en bit, skär du helt enkelt av den och låter resten växa på som vanligt.

Ett samtal med Stina Wollter


Stina Wollter i ett möte. Foto: Johanna Fellenius / SR.Stina Wollter i ett möte. Foto: Johanna Fellenius / SR.

Jag vet att de som valt bort barn i livet kan mötas av både misstänksamhet och ”välvilliga” övertalningsförsök. Varför inte respektera deras beslut och sluta använda sig själv som mall? ~ Stina Wollter

Söndagens gäst Melanie Mattsson vet precis vad hon vill prata om; frivillig barnlöshet. Eller barnfrihet, som hon kallar det. Det låter mer positivt.

Sedan hon var i 20-årsåldern har hon vetat att moderskap inte är hennes grej. Samtidigt gillar hon barn och står sina syskonbarn nära. Den här inställningen har gjort det svårt för henne att hitta den stora kärleken och den kan väcka skepsis och t.o.m. motstånd hos omgivningen.

Melanie vill att även den som inte vill bli fler på jorden, får höras.

Sedan mellanstadietiden har Melanies liv präglats av skolios och med ständiga smärtor i ryggen har hon svårt att fungera på arbetsmarknaden. För några år sedan blev hon också diagnostiserad med hypotyreos vilket betyder att sköldkörteln producerar för lite hormon. Hon har varit tvungen att acceptera sakernas tillstånd, hon mår ändå bra och finner tröst i sin tro.

Hör Stina på söndag 11:e mars (ikväll) kl 23.05-00.00 i Sveriges Radio P4 i ett samtal med Melanie, en introvert person som hellre lyssnar än pratar själv men ändå vill komma till tals.

Söndagarna med Stina Wollter


Den 11:e mars kommer jag vara gäst i programmet ‘Söndagarna med Stina Wollter‘, som sänds i Sveriges Radio P4 varje söndag, klockan 23.05-00

Ämnet som kommer diskuteras är: Frivilligbarnfrihet

Darin kommer till Uppsala (Parksnäckan)


För två år sedan slog artisten Darin in på en ny väg. Han har ett eget skivbolag som släpper hans musik, han skriver texter på svenska, han har legat på svensktoppen flera månader i följd och han har sålt platina flera gånger om.

Nu kommer ett nytt album och en Sverigeturné. Den 13 juli uppträder han på Parksnäckan i Uppsala.

Hej, vinterland


Vad sjutton händer?! Jag gillar inte vinter och snö och kan ju då meddela att detta inte alls är min kopp te. Eh… OK, vi har inte haft så smycket snö här i Uppsala hittills i vinter så snön behöver inte komma nu heller. Ja, vi hade ju lite snö men den smälte bort ungefär lika fort som den kom. Hoppas innerligt att det är likadant nu.

Snön uppe i atmosfären ska väl ner förr eller senare dock så det är ju lika bra att den strösslar ner nu istället för senare när man verkligen tycker att det är vår. Utanför mitt fönster är det iallafall vitt, vitt, vitt.

1000 och 1 saker men… Nope


Idag hade jag tänkt göra tusen och en saker men när kroppen inte vill, då vill den inte helt enkelt. Jag tar nya tag i morgon helt enkelt med att göra det som ska bli gjort.

Vissa dagar är icke-dagar helt enkelt och det är bara att acceptera. Ibland har man inget annat val än att lyssna på det kroppen säger till en.

När man blir hooked på en serie


Hemlock Grove är en original serie på Netflix som jag precis har börjat följa och jag skrev om det igår. Jag är inne på säsong 1, avsnitt 9 nu och jag kan inte få nog.

Fullmånen närmar sig. Lethas föräldrar får reda på hennes relation med Peter. Trots sina tvivel gör sig Chasseur redo att gripa mördaren.

Jag ska titta på ett eller två avsnitt och sedan ska jag göra min lägenhet redo för våren.

Lite serietips på Netflix


Serien utspelar sig i den påhittade staden Hemlock Grove i Pennsylvania. Såhär står det om serien på Wikipedia.

Peter och Lynda Rumancek flyttar till stan och bosätter sig i en bostad i skogen, som tidigare ägts av en släkting till dem. Familjen Godfrey äger ett stort läkemedelsföretag i Hemlock Grove. Olivia Godfrey (Famke Janssen) har två tonårsbarn, Roman (Bill Skarsgård) och Shelley (Nicole Boivin. Shelley är stor, kan inte tala, har ett stort runt öga på ena kinden och hennes hud lyser blå vid beröring. Deras far, JR Godfrey, dog då barnen var små. Olivia har en affär med sin före detta svåger, Dr. Norman Godfrey (Dougray Scott). Hans dotter Letha (Penelope Mitchell) är gravid och hon hävdar att det är en ängel som gjort henne gravid. Letha och Peter blir förälskade. Staden drabbas av flera brutala dödsfall och Peter och Roman beslutar sig för att ta reda på vem, eller vad, som ligger bakom dödsfallen. Roman är en upir, en slags vampyr, men han känner inte till detta själv.

Anne von Porat gästbloggar


Hej mitt namn är Anne von Porat och jag driver Veckomagasinet.com där jag bl.a bloggar om kungafamiljen. Jag bloggar också väldigt mycket om attraktionslagen då jag har blivit stor bloggare tack vore den teorin om universums lagar. Jag har fått äran att blogga i dag för Melaine då vi båda bor i Uppsala och driver blogg.

Jag har fått den exklusiva äran att få gästblogga hos henne.

FB_IMG_1452954307330.jpg

Snart kommer jag att få vår egen bloggportal där vi kommer att bjuda in Melaine att börja blogga för oss och lära sig hur man skapar fler besökare. Hon kommer då lära sig mer om SEO vilket kommer ranka henne blogg högre på google rankning. I februari lär vi vara helt färdiga med portalen. Är du bloggare och vill få in fler besökare och få sponsrade inlägg så kan du maila till info@veckomagasinet.com eller annevonporat@live.se så ska jag hjälpa dig vidare.

Vad innebär Attraktionslagen?

Ang bristen på Levaxin


För att sätta ett större fokus på sköldkörtelsjukdomar och dess problem så ska jag tillsammans med Sköldkörtelförbundet försöka få till ett projekt i Uppsala. Jag kommer att återkomma om detta längre fram.

Vi måste helt enkelt sätta mer fokus på detta och informera om sjukdomen. Framför allt så måste sjukvården bli bättre på att ta hand om dessa patienter. Jag äter själv Levaxin sedan juni 2014.

Har Du problem med sköldkörteln eller är du anhörig till någon med sköldkörtelsjukdom, gå med i föreningen. Ju fler medlemmar vi blir, desto mer kan vi påverka politiker och läkemedelsbranschen.

Gott Nytt År 2018


Ska vi försöka göra 2018 till det bästa året hittills i våra liv? Jo, jag tycker vi kan göra ett försök iallafall.

Det kan hända att jag har lite roliga nyheter att blogga om relativt snart, vi får se hur projektet fortlöper. När jag vet hur det blir så kommer jag skriva om det och om vem/vilka som är inblandade.

Stay tuned!

Inte konstigt att jag är trött


Jag misstänkte att något var fel eftersom jag fortfarande är galet trött trots att mina sköldkörtelvärden nu är väldigt bra (jag äter Levaxin 100 mcg om dagen) och när jag gick till vårdecentralen för att få svar på ett par blodprov så visade det sig att mitt Hb var på endast 112.

Min läkare bestämde sig för ett nytt batteri tester och den här gången ville han tom ha avföringsprov för att se om järnet försvinner ur kroppen den vägen. Han beställde även ett gäng andra tester, sjuksystern sade att det var 1,5 sida med olika prov.

Dessa togs och jag lämnade själv in prov och när svaret kom så visade inte de prov jag lämnade in några spår av blod men, jag har ju blodbrist, Ferritinet låg på 29. Jag hade även lätt förhöjda levervärden.

Min läkare skrev ut järntabletter, Niferex 100mg, som jag ska ta två tabletter om dagen tills vidare och så testar vi Ferritinet igen i januari.

Jag hoppas till 1000 att jag ska få min energi tillbaka för att gå med hjärndimma och känna sig som en zombie är inte direkt min kopp te.

Musikhjälpen 


Hjälp mig samla in pengar till Radiohjälpens insamling för att alla barn i krigsdrabbade områden ska få gå i skolan. 

http://bossan.musikhjalpen.se/insamling/chateau-de-mella 

Önska gärna fram mitt instrumentala verk ‘Arctic North’ i programmet. Smsa: 

50 Melanie Mattsson – Arctic North 

till 72999, då skänker du dessutom 50kr till Radiohjälpens insamling. 

Fotografering…. 


Jahopp, då är det dags för fotografering i morgon till den tredje (den andra inom loppet av några veckor) artikeln om frivillig barnlöshet. Jag intervjuades över telefon i torsdags och jag har för mig att den kommer publiceras i Aftonbladet på söndag. 

Håll utkik på söndag alltså, både i pappersupplagan och på Aftonbladet.se 

  

Jag känner mig upprymd 


Gaaaaah. Min fd granne, Fredrik, hörde av sig till mig om att hans kollega Karin på Kvällsposten (Expressen) ville komma i kontakt med mig. Jag gav honom mitt mobilnummer som han vidarebefordrade till henne och jag har nu då precis gjort en telefonintervju om frivilligbarnlöshet.

Den kommer publiceras på lördag, jag skulle både få en PDF på artikeln och en länk till den sedan. Jag kommer naturligtvis lägga upp den här senare. 

När jag säger nej försvinner männen


För ca tre år sedan så var jag med i en intervju i tidningen Allas om frivilligbarnlöshet. Jag har fått OK av skribenten att publicera texten här i bloggen så nu gör jag det. Det är några stycken som har frågat mig om intervjun så… Here we go. 

Melanie Mattsson, 35, bestämde sig tidigt för att aldrig skaffa barn. Ett beslut som provocerar kvinnor och får männen att dra öronen åt sig. -Mina förhållanden tar slut så fort jag berättar att jag absolut inte vill ha barn, säger Melanie som fått betala ett högt pris för sin frivilliga barnlöshet. Priset är ett liv i ofrivillig ensamhet. (Denna bild publicerades inte i samband med artikeln) Foto: Privat

Melanies högsta önskan är att träffa en partner att dela resten av livet med, men hittills har hon gått bet.
-Jag har verkligen vridit ut och in på mig själv i ett desperat försök att hitta den där fantastiska känslan och längtan efter barn som andra kvinnor tycks få, men jag har insett att lusten efter barn aldrig kommer att infinna sig. 
Det är inte så att hon inte tycker om barn, för det gör hon verkligen. 
-Ja, jag gillar jättemycket att träffa andras barn, säger Melanie som har två systrar boende på samma gård som hon själv i Uppsala. En av systrarna är gift och har två söner och den andra är sambo, men har inga barn. Hennes yngsta syster, som bor i Småland, är också mamma.
-Jag är den enda i syskonskaran som inte har någon. 

Vi träffas i Melanies charmiga lilla etta där en magnifik himmelssäng tronar. Detta är hennes fasta punkt och här trivs hon bäst. 
-Det är inte så att jag klättrar på väggarna av tristess. Jag kan också njuta av att vara själv, men allting vore så mycket roligare om jag hade någon att vakna upp med, att dela vardagen med, säger Melanie, som är långtidssjukskriven på grund av en medfödd ryggskada. 
Kan det möjligtvis vara så att hennes uppväxt med sex yngre syskon kan ha bidragit till beslutet att inte vilja ha barn? Melanie skrattar och skakar på huvudet. Det har inget med saken att göra. 
-Jag är helt enkelt inget mammamaterial. Jag är lite för bekväm av mig. Jag vill kunna stiga upp när jag själv vill och inte behöva anpassa mig till någon annan. Jag vill kunna komma och gå som jag vill och göra spontana saker utan att behöva ta hänsyn eller vara tvungen att skaffa barnvakt. 

Vad gör du av din frihet? 
-Jag läser, går på gym, bio, teater och reser rätt ofta ner och hälsar på mina föräldrar i Småland. 
Att vara ofrivilligt barnlös är okej i dagens samhälle. Men att säga rakt ut att man inte vill ha barn någonsin provocerar många kvinnor. Melanie tvingas ofta försvara sitt beslut, vilket retar henne. 
-Varje människa måste få göra sina egna val utan att någon lägger sig i. Att inte vilja ha barn är så laddat och omgärdat av så många tabun. Därför vill jag gå ut och berätta min historia, säger Melanie som hoppas att hon kan stötta andra frivilligt barnlösa.  
För naturligtvis finns de, kvinnorna som valt bort barn. 
-Jag tror att det är ganska vanligt, men få vågar erkänna att de inte vill ha barn. De känner skuld och skam över att inte ha samma barnlängtan som många andra kvinnor. Men vi får inte glömma bort att barn inte är någon självklarhet och jag efterlyser en större förståelse och respekt för att alla är olika. 
Flera av dina syskon har barn – hur reagerar din familj på att du inte vill ha barn? 
-De gör ingen stor sak av det. De respekterar mitt beslut. Dessutom är jag ganska ofta barnvakt åt mina syskonbarn som gillar att ha mig som klätterställning. Jag tycker det är jättekul att få gosa med de små liven, men det är också skönt att kunna gå hem till sin egen lägenhet sen, säger Melanie och skrattar. 

Men hon blir snart allvarlig och ett stråk av sorgsenhet drar över hennes ansikte när hon berättar om vissa kvällar som är svårare än andra. 
-När mina systrar har familjekvällar och vill mysa på egen hand, då kan det kännas lite extra ensamt och lite sorgligt. Just då blir ensamheten så påtaglig. 
Melanie har haft en del längre förhållanden, men de har alltid tagit slut på grund av att hon inte vill ha barn. 
-Det finns en klar koppling mellan att förhållandena inte fortskrider med att jag inte vill ha barn. 

Hur reagerar du när förhållandena tar slut av det skälet? 
-Det är klart att man blir väldigt ledsen. Jag försöker förklara att kärleken är det viktigaste, och att man inte nödvändigtvis måste skaffa barn, men i deras liv är barn ett naturligt resultat av kärleken. Ett liv utan barn har varit otänkbart för dem och då har förhållandet tagit slut, säger Melanie och ser lite sorgsen ut. 
Det är inte lätt att hitta en man som inte vill ha barn. 
-Det är ju inte precis den optimala raggningsrepliken, säger Melanie och fnissar lite. 
Förutom dansställen och pubar har hon försökt hitta en partner via dejtingsajter men så fort hon förklarat sin inställning till familjebildning så har männen backat ur. 
-Jag är ganska rakt på sak och säger ”relation – ja tack” ”barn – nej tack” i ett tidigt skede. Då är det inte många som nappar. 
Hon erkänner att hon känner sig allt ensammare i takt med att kompisar gifter sig och skaffar barn. 
-Då blir ensamheten än tydligare, för så fort de har bildat familj blir jag exkluderad ur gemenskapen och man tvingas försöka hitta nya kompisar, men det är inte så lätt alla gånger, säger Melanie som retar sig på att hon som kvinna förväntas vilja ha barn, att det skulle vara någon slags nedärvd skyldighet att befolka jordklotet. 
-Vill man inte ha barn betraktas man av många som lite konstig, en udda typ. Jag märker att, framför allt kvinnor, blir väldigt provocerade när jag säger att jag inte vill ha barn. De har så svårt att förstå. Att vara ofrivilligt barnlös är däremot okej, då är det dessutom lite synd om dig. 
Hon berättar om en fest hon var på där en av kvinnorna adopterat två barn eftersom hon inte kunde bli gravid. 
-Då märkte jag hur samtalet avstannade och allt blev tyst när jag sade att jag aldrig velat och aldrig kommer att vilja skaffa barn. Det blev en spänd stämning i rummet. Och det är just för att ämnet är så laddat som jag inte pratar om det så ofta. Jag vill ju inte heller såra människor i min omgivning. 

Varför tror du att kvinnor blir så upprörda av ditt statement våga vägra barn? 
-Jag tror att det handlar om könsroller. Kvinnor är mödrar, så enkelt är det nog. Det är upp till oss att förvalta och ta ansvar för att befolka jorden och så kommer det alltid att vara, säger Melanie och avslöjar att hon också är en extrem abortmotståndare. 

Att inte vilja ha barn och samtidigt vara en motståndare till abort låter som två brännheta diskussionsämnen. 
-Ja, de provocerar människor enormt. Folk ifrågasätter hur jag som inte ens gillar barn kan vara abortmotståndare, men där har de helt fel. Jag gillar barn även om jag inte vill ha några egna. Och jag menar att det aldrig är barnets fel att det blir till och det har rätt att födas även om det blivit till vid en våldtäkt. Ingen har rätt att döda en annan människa bara för att det inte passar en själv, säger Melanie som själv är djupt troende och har vuxit upp i ett kristet hem. 

Tror du att du kommer att finna den stora kärleken som delar dina värderingar och vill leva med dig fast du inte vill ha barn? Melanie skiner upp och svarar ett bestämt ja på den frågan. 
-Jag tror att det finns någon för alla. Det gäller bara att hitta honom, säger hon och skrattar.

Katarina Arnstad Elmblad

The Swedish Number 


Sweden, the first country in the world with its own phone number. Get connected to a random Swede and talk about anything.
The following countries can call Sweden to the cost of a local call.

 • United Kingdom +442038089899 
 • Denmark +4570806160
 • Poland +48222922333
 • USA +13012760600
 • Brazil +556135500700
 • Germany +4932221096868
 • France +33974483777
 • Netherlands +31852085000
 • Finland +358753266266
 • Norway +4781511558 

All other countries, call +46771793336 

(I’m registered at The Swedish Number so… Maybe, if you are lucky, your call will be answered by me) 

Kvällens bästa bidrag 


Det bästa bidraget ikväll framfördes av ingen mindre än, Ace Wilder! 

Jag tycker för min del att den låten var överlägset bäst. Jag hade hoppats att Mimi Werner skulle bli nummer två till finalen. 

 

Foto: SVT

Foto: SVT

 

När kärleken övervinner allt 


Tre flickor. Runt 8-års åldern. Prostituerade och totalt förstörda. 

Foto: LoveNepal

Foto: LoveNepal

 

Tre flickor. 6 år senare. Fulla av hopp och en tro på en framtid som de aldrig trodde fanns. De skrattar, de ler, deras ögon är fyllda av liv igen.

Det är det här är som är LoveNepal.

Tack för att du är med och gör det möjligt!

Tillsammans kan vi förändra!

Roliga T-shirtar med # 


Jag skulle vilja göra roliga T-shirtar med hashtags (#) på. Nu undrar jag vilka taggar som mina läsare skulle vilja ha? Jag räknar upp några här och fyll gärna på i kommentarsfältet… 

 • #godsgirl
 • #winner 
 • #periscoper 
 • #conqurer 
 • #ihaveabodyguard 
 • #notalone 
 • #foreveryoung
 • #… 


27:e januari är ett viktigt datum att komma ihåg 


Idag är det förintelsens minnesdag. Antisemtismen ökar i Europa och det är viktigt att vi aldrig någonsin glömmer det fruktansvärda som hände!    ”Förbanna ej mörkret – tänd ett ljus”

Den 27 januari 1945 befriades Auschwitz, ett av nazisternas största koncentrations- och förintelseläger. 50 år senare högtidlighölls minnet av Förintelsen för första gången i Sverige. Sedan 1999 har den 27 januari varit en nationell minnesdag över Förintelsens offer. 2005 deklarerade FN denna dag som internationell minnesdag. Det är en dag för alla som vill manifestera sitt engagemang mot intolerans och främlingsfientlighet.

2015 är det 70 år sedan befrielsen av Auschwitz. I Västerås uppmärksammas minnesdagen genom en rad arrangemang under andra halvan av januari. Bl a inviger biskop Thomas Söderberg en utställning med porträtt av förintelsens offer på Västerås stadsbibliotek och i Viksängskyrkan ges teatermonologen Ondskan med 4:e teatern.

Arrangeras av Folkets Bio Västerås, Judiska föreningen, Länsstyrelsen i Västmanlands län, Samfundet Sverige-Israel Västmanland, Svensk-polska föreningen i Västmanland, Svenska kyrkan Västerås och Västerås stad (Kulturnämnden, Vallonens mötesplats och Västerås Stadsbibliotek)

En rolig historia: 


Hugo går och trallar på en sommarvisa fast det är vinter. Plötsligt får han syn på pappa.

– Hej pappa!

– Hej min son, vad gör du uppe så här dags?

– Jag ska säga en sak till dig innan du åker till jobbet!

– Okej, vad har du på hjärtat?

– Jag ska gifta mig med farmor!

– Du kan ju inte gifta dig med min mamma!

– Men du är ju gift med min!

Being horrified over doctors’ ignorance


You never stop being horrified over doctors’ ignorance regarding the thyroid gland!

The threshold for the diagnosis of hypothyroidism is a TSH above 2.5 (my TSH was 9.9 when I was most ill). When you’ve got the diagnosis and you’re medicated, TSH should be below 1. The threshold for antibodies are 5.6 and mine were 184. 

A friend of mine had some blood tests taken and… Her doctor said that her TSH were slightly elevated at 6.3 – idiots! 

At 9.9 I found myself quite fast at the ER, my blood pressure went through the roof, my heart was beating r e a l l y slowly… I had a cat scan taken to see if I had got a stroke or something due to the high blood pressure. 

Even so, it took them six months to figure out what was wrong! Now, I’ve been on meds for 1.5 years, I’m still tired, my weight are still the same and I still have the ”breeze” in my head.

Hjälp LoveNepal hjälpa 


 Mikael startade LoveNepal för ca 6 år sedan. De har sedan dess räddat totalt 600 flickor ut ur sexhandel (trafficking), som får komma till ett av LoveNepals ”hem” i Nepal och sakta, sakta försöka bli människor igen. De yngsta är 8-9 år men snitt åldern är 12-15 år. 

Om du har en dotter, ser du henne framför dig?

Föreställ dig att hon har minst 30 kunder OM DAGEN. Hon lever där i många, många år. På ett år betyder det att hon blivit utnyttjad av ca 11 000 män. På 10 år är det 110 000 (!!!) män som haft sex med henne. Männen betalar ungefär 15-25 SEK för ett samlag. Det är vad en kopp kaffe kostar i Sverige, om ens det.

De flesta är så illa däran att de svimmar flera gånger om dagen, och är helt sönderslitna. Både fysiskt och psykiskt. Genom medicinskt vård, kärlek och omtanke från personer som arbetar på dessa hem som LoveNepal byggt upp kommer de flesta tillbaka till ett värdigt liv igen. Vissa av dem har t.o.m. hittat kärlek och gift sig, vilket känns oerhört!

LoveNepals vision är att under 2016 bygga en stor ”Barn-by” i Nepal, där 700 flickor kan få bo tillsammans. Men de behöver vår hjälp för att kunna göra detta.

Tack för att du berättar vidare och tack för att du ev. är med och bidrar. Vill du läsa mer så gör du det på www.lovenepal.se eller på www.facebook.com/savebadi 

 • Swish: 123 240 6551 
 • Bankgiro: 5906-3099

Tröga iPhones, detta gissel 


Detta gissel med iPhones som står och tuggar och tuggar men inget händer. Det kan vara en bra idé att tömma telefonens RAM-minne men, hur gör man då? 

 1. Tryck på låsknappen tills ”stäng av” slidern kommer upp 
 2. Släpp låsknappen 
 3. Tryck på hemknappen tills hemskärmen kommer upp igen (detta tar någon sekund

Klart! 

Finland, Finland, mitt fosterland Finland 


Finlands självständighetsdag firas den 6 december. Dagen räknas som landets nationaldag och är flaggdag. Detta datum år 1917 förklarade Finland sig självständigt från Ryssland.

Finland’s Independence Day is celebrated on December 6. The day is counted as the country’s national day and flag day. This date in 1917, Finland declared its independence from Russia. 

Det nya normala 


Jag är så trött på det gamla normala. Låt oss sätta ner foten och skapa ett nytt normalt. 

Ett normalt där alla, oavsett vem eller vad du är, blir accepterade. Ett normalt där det inte spelar någon roll om du är tjock, spinkig, kort, lång, söt, ful, har en funktionsnedsättning eller en diagnos. 

Det borde inte och ska inte spela någon roll. Vi är så insyltade i det gamla ”normala” att vi inte kan se med våra egna ögon hur en elak kommentar kan avsluta någons liv. Vi är så insyltade i det gamla ”normala” – men det här är det nya normala, jag är det nya normala, det nya normala startar nu! 

Varför du mår som du gör när du är attackerad av en infektion 


Infektionen trivs bäst vid en temperatur på 37 grader så, din kropp höjer temperaturen lite för att infektionen ska stanna av lite. 

Kroppen kommer attackera infektionen med sk fagocyter som i princip äter upp infektionen. Om inte detta hjälper så märker Du av det genom att fagocyterna tvingas till självutplåning, du börjar må sämre, du börjar snora, du kan få ont i halsen och kroppen skickar ut en armé av T-celler för att attackera infektionen. 

Är även detta förgäves, skickar kroppen antikroppar, som är designade för just denna infektion, som är formade som ett ‘Y’ för att fånga upp infektionen och du börjar sakta men säkert må bättre. 

Behaglig värme 


Nu är maskineriet nere i källaren hos föräldrarna installerad och klar. Tänk att man kan sno värme från grundvattnet så…  Etanolen som skickas 160 meter ner i marken är 2 grader, när den kommer upp igen är den 7 grader och med hjälp av värmepumpar så kommer vi kunna jobba upp värmen till 50 grader. Nu kommer föräldrarna ha behaglig värme hemma och framförallt hela tiden. 

De eldade med pellets förut och en sådan brännare stannar ju av när en viss temperatur har uppnåtts i pannan och sedan drar den igång igen när tempen när för låg. Dessutom var själva brännaren gammal så den kunde lägga av lite närsom, när detta hände på vintern… Ja, då kunde man vakna på morgonen och det var 15 grader i huset. This ain’t gonna happen again!

Värmepumpen som nu är installerad för bergvärme kommer gå 24/7. Nu ska elementen i huset luftas bara så man får in vatten i dem igen eftersom systemet tömdes inför installationen. 

Sverige har varit naiva 


Nej, Stefan Löfven, Sverige har inte varit naivt. Du och ditt parti har varit ansvarslösa och naiva. Att reparera skadan nu, kommer att kosta mer än det har smakat!

Så, ställ fler polismän vid gränserna. De får gärna kontrollera var och en av oss som åker in och ut. De får gärna öppna varenda väska och ställa 1000 frågor till var och en av oss.

Ingen behöver bli ‘försenad’. Man får lära sig planera sina resor bättre. Man får lära sig vara försiktig och kolla vem som sitter bakom en, vem som stiger på tåget och/eller bussen.

Visst är det jobbigt. Men, det är inte omöjligt. Fråga israelerna hur de har levt i årtionden. De kanske kan tipsa Sverige om hur man tränar barnen att inte vara rädda, utan vaksamma.

Sen, kan du, Stefan, beorda SÄPO att ta fram alla anteckningar på alla ISIS nollor som lyckats ta sig in i Sverige och helt enkelt jaga var och en av dem ur landet. De ska INTE vara här och njuta av demokrtin eftersom de inte förtjänar demokratin.

Dra tillbaka medborgarskap från varenda en som åker till Syrien eller Irak för att kämpa med ISIS. Stäng varenda förening som predikar för död eller för ett islamistiskt kalifat.

De som behöver asyl i Sverige, ska få det. Men, inte de andra.

PS. Gör mig också en personlig tjänst: avsätt Åsa Romson, Margot Wallström och Mona Sahlin eftersom jag inte orkar skämmas mer än jag redan gör över dessa kvinnor. 

Varning angående terrordåd i Sverige 


  Officiell presskonferens i Sverige kl 18.00. Sverige har blivit hotad, nivå 4 på en femgradig skala. 

Ett av skälen till höjningen är att Säkerhetspolisen har tagit emot konkret information och gjort bedömningen att vi måste agera inom ramen för vårt kontraterror arbete. 

Just nu uppges att hotet rör en man som under dagen har tagit sig in i Sverige. Mannen ska vara från Irak och krigstränad i Syrien och befinner sig i landet med syfte att utföra en terrorhandling. 

Detta är sjukt seriöst och ni måste vara rädda om er mina vänner! 

Visdom á la Åsa-Nisse 


 Satt och tittade på Åsa-Nisse härom dagen… Han är ju bara för härlig, eller hur? Vissa saker han säger är ju bara för sköna, se på det här: 
Åsa-Nisse: ”Så är de med oss genier, vi blir inte berömda förrän vi e döda, se bara på Jönsson i Värnamo”. 

Klabbarpan: ”Jönsson, han är väl inte död”. 

Åsa-Nisse: ”Nä, men så är han inte berömd heller” 

Asgarv! Jag må vara lättroad men, oh my god!! Dessutom så är han gravallvarlig när han säger det. 

Jag kan varmt rekommendera TV4 Film, TV4 Guld och TV4 Komedi, där går det massor med godbitar. Mina favoriter, nu när jag är hos föräldrarna och har tillgång till dessa kansler är: Åsa-Nisse, Magnum, Mord och inga visor, Lilla Huset på prärien, Dr Quinn… Jag skulle kunna nämna många fler. 

Jag minns… När jag var barn och kom dödstrött från skolan så satte man sig och halvdog lite i soffan innan läxläsning och då var det just Lilla Huset på prärien som man satt fastklistrad vid och så blev man tokirriterad på Nellie Olson och hennes mamma. 

Hollywood look-a-like 


Det sägs att jag liknar Cate Blanchett… Jag har lagt upp en bild på henne som min profilbild ett par gånger och… Ja, det är ingen som har reagerat annorlunda mer än att jag har fått en PM storm med texten ”Du är så galet vacker”. 

Melanie Mattsson/Cate Blanchett

Melanie Mattsson/Cate Blanchett


Angående det fruktansvärda som hände i Paris


Min profilbild på Facebook

Min profilbild på Facebook

Bilden klarnar och IS har tagit på sig ansvaret för det fruktansvärda som har hänt i Paris, där över 100 personer miste livet. Mina tankar och böner är med offren och deras anhöriga i dessa svåra tider.

Nu måste vi öka våran beredskap och säkerhet för detta fruktansvärda kan även hända här, låt oss inte vara så naiva så vi tror att detta bara händer andra.

Jag har sagt det förut och jag säger det igen… Med denna stora invandring som nu råder så är inte IS så dumma att de inte sänder sitt folk med flyktingströmmen. En bekant sade ”Hitler var en idiot men, han var en smart idiot” och detsamma gäller även IS.

Sverige behöver, nu, mer än någonsin rusta upp försvaret, stärka gränserna och gå med i NATO.

Till alla sköldisar 


Jag vill uppmuntra er alla att gå med i sköldkörtelföreningen och att gå med i Facebookgruppen. Ju fler vi blir, desto större genomslagskraft har vi när det gäller sköldkörtelsjukdomar. 

Våran ordförande, Nadja Öström, var i riksdagen igår angående en motion om detta. Kopierar in lite text som skickades ut…  

Med anledning av den motion som skrevs om ”Behovet om nya riktlinjer för behandling av sköldkörtelsjukdomar och sjukdomstillstånd med likartade symtom orsakade av autoimmuna processer” så kontaktade vi motionsförfattarna för att informera dem om hur vi upplever det stora problemet. 

Torsdag den 12 november träffade vi mycket lyhörda riksdagsledamöter samt en landstingspolitiker som tacksamt tog emot de referenser och nyckelpersoner vi berättade om.

De är intresserade av vad vi har att säga om situationen för sköldkörtelsjuka, och detta kommer att utredas för att kunna gå vidare.

Så snart vi vet mer, berättar vi.

Nadja Öström, ordförande Sköldkörtelföreningen 

Ge Ditt stöd till LoveNepal.se Nu!


12055176_10207427827553546_1809870810_oHjälp LoveNepal hjälpa dessa unga kvinnor ut ur sexslaveriet. Hösten 2009 besökte Mikael Alfvén Singapore. En kväll träffade han svensken Håkan Gabrielsson som visade honom bilder på tre flickor. Håkan berättade att dessa flickor var prostituerade. Att flickor som dessa såldes av sina egna familjer till ett liv som sexslav på bordeller. Flickorna på bilderna var mellan 7-12 år gamla.

Upplevelsen drabbade Mikael hårt. Så hårt att han inte bara kunde lämna det. Han upplevde att han var tvungen att agera. Tillsammans med Håkan Gabrielsson och nepalesen Raju, startade man redan hösten 2009 det första flickhemmet för 34 flickor som flytt från bordellerna.

Sedan starten av det första hemmet har LoveNepal sett en explosion i arbetet. 6 hem är startade, en skola har startats upp för att ge flickorna en god utbildning och totalt är det nu närmare 600 flickor som blivit räddade. LoveNepal har även fått träffa landets premiärminister och ett antal medarbetare i Nepals regering. De ger sitt fulla stöd och bekräftar också Badifolkets svåra situation.

Nu startas nya hem för att hjälpa fler. Samtidigt arbetar man för att förebygga att fler flickor hamnar i samma helvete genom stöd till de fattiga byarna där pappor säljer sina egna barn och fruar för att få en inkomst.

Du kan snabbt bidra genom att skicka ett sms till ett betalnummer. Beloppet läggs på din telefonräkning. 

 • Sms:a LoveNepal 25 till 72 672 så skänker du direkt 25 kronor.
 • Sms:a LoveNepal 50 till 72 672 så skänker du direkt 50 kronor.
 • Sms:a LoveNepal 100 till 72 672 så skänker du direkt 100 kronor.
 • Sms:a LoveNepal 250 till 72 672 så skänker du direkt 250 kronor.
 • Sms:a LoveNepal 500 till 72 672 så skänker du direkt 500 kronor.

Så här mycket når fram till LoveNepal: 
Max 5% av summan går till avgifter till operatörer och leverantörer.

Hello! My name is Hypothyroidism


Anterior_thyroid

I am an invisible, autoimmune disease which affects the
thyroid gland. I´ll be accompanying you for the rest of your
life. The people in your vicinity won´t be able to see, or
hear me, whereas your body certainly will be able to feel my
presence. I will cause you intense pain, or in case I happen to
be in god mood, just cause your body to ache all over.
Do you remember the days when you were young and
energetic, enjoying your life every day? I took that energy
away from you, and instead I made you feel exhausted. I can
deny a good night’s sleep and instead give a constant feeling
of being in a drowsy-like state. I can make you feel
constantly sleepy, or on the other hand I can also make you
constantly suffer from insomnia.

I can make you tremble, feel cold, or sweat. I can make your
hands, feet, and face swollen. I can also make you
feel depressed and anxious. Furthermore I can also cause you
other kinds of psychological problems, or issues. I can cause
you hair-loss; your hair can also become both dry and brittle.
I can also because you to get pimples and dry skin. In other
words: There are no limits when it comes the what kind of
different problems I can cause you.

I can cause you to gain weight, and no matter what kind of
food and how much or how little you eat of it, no matter how
much you try to exercise, I will nonetheless make sure that
those few extra pounds which you have gained will stay there
for good. Some of the other autoimmune diseases which are
also often accompanying me, means that you
constantly get more and more problems and issues to deal
with.

In case you have made some kind of plans, or have looked
forward to be able to do something special in the future I can
also take that possibility away from you, as you did not ask
for my permission. I chose you as my victim for many
reasons, you´ll never be able to get rid of the virus which
Implanted in you, the physical stress which has been with you
for a long time, or the possible connection you might have
had with me on a genetic level.  No matter what the cause
may be, I will be a part of your life forever.

I know that you probably will go to many different doctors in
order to try to get rid of me, and all that that does is cause
me to laugh my head of, so to speak. You go right ahead and
try all you want; you will be forced to make a lot of different
doctors’ appointments to quite a few different doctors, before
you maybe are able to find one doctor who might be able to
offer you an effective treatment. Before that though, you´ll
most likely  be given the wrong medication, such as
painkillers, sleeping-pills, energy-pills and antidepressant
medication.

I can make you feel ill in so many different ways, the list is
both long and distinguished, I can for instance cause you
high blood reassure, buzzing in your ears, impaired eyesight,
problems and issues with your teeth and gum, stomach –
related issues and hemorrhages just to name a few examples.
All because of me, and the list could be made even longer
than the one mentioned here, and you know it!

The doctors will tell you that once you have a good diet, get
enough sleep, exercise regularly, have a positive mental
attitude, you´ll get rid of me. When you tell what you feel because
of me, he or she won´t believe you, you won´t be taken
seriously. No one will want to listen to what you have to say,
your own family, friends and colleagues will tell you that you
just have to pull yourself together and stop constantly
thinking about how you feel. As all of this is going on and you are
slowly but surely succumbing, losing both your
self-esteem and your joy of living. I cause you all of these
problems and issues,  solely because I can and also
want to do so, and you can´t stop me in any way, and you
know this for a fact.

About Me
I am a 38 year old woman (born 1977), I was born in the city of Karleby,
which is situated in the Swedish-speaking region of
Ostrobothnia on the west-coast of Finland., but I have been
living here in Sweden since I was 9 years old I become more
and more good-looking as the years go by, and I just Love
licorice in all sizes forms and shapes.

Något som kallas skrivkramp 


Oh, my… Hur ska jag lyckas överträffa Hypo inlägget?! 

Jag känner ju dock att jag måste ta upp bloggandet igen eftersom jag nu har dragit uppmärksamheten hitåt. Jag får göra mitt bästa helt enkelt och försöka få till ett eller två inlägg om dagen, jag vill ju inte svika de följare som jag nu har. 

Kraaaaaam till er alla! 

  

Vilken respons! 


När jag publicerade inlägget ‘Hej! Jag heter Hypotyreos‘ i november 2014 så trodde jag aldrig att den skulle få drygt 24200 besökare och att den skulle delas 11000 gånger. 

När jag publicerade den så fick den 350 delningar och där tog det stop. För typ två dagar sedan så delade min gudmors väninna i Finland inlägget på sin Facebook och där började loppet mot 11000 delningar. 

My post went viral kan man säga, den har delats och delas över hela världen! 

Varje gång jag går in och ser att den delats ännu fler gånger så blir jag alldeles överväldigad. Tusen tusen tack till Er alla! 

   

Hjärtligt TACK!


KD397Alla som har läst ‘Hej! Mitt namn är Hypotyreos‘ ska ha ett stort tack, ett ännu större tack går till de hittills 4.3K personer som har delat detta inlägg. Ni anar inte hur glad jag blir över att något på min blogg blir så otroligt spritt på nätet.

Tusen, tusen TACK!

Vilket väder! 


Just nu: 

Shorts och endast en BH på och sedan ska Mattsson ut och lapa lite sol! Minns den sommaren när jag var tokbrun. I was turning heads, jag hade tänkt få till samma effekt denna sommar. Jag var ju dock bra mycket smalare den sommaren men… Jag SKA få till den effekten även i sommar! 

I Love summer! 

  

Det borde vara olagligt att vara så här trött, fast… 


Hmm… Tröttare än trött, är jag idag. Nedrans Hypo! Tog det lugnt på förmiddagen, somnade i soffan efter lunch, var i TV-studion strax efter klockan 14. Tog ett kamerapass på 10 minuter, de sista innan inspelningens slut, upp för att ta tag i bokföringen… Strax efter klockan 15 så gick jag ner för att få mig en välbehövlig kopp kaffe och sedan upp till bokföringen igen. I called it a day vid ca 16.40. 

Fixade en frukt smoothie när jag kom hem, landade i soffan och slö tittade på BBCs ‘Planet Earth’. 

Nu var planen att jag skulle städa men… Vete katten om jag orkar det egentligen men, de måste ju göras innan kvällen är slut. 

Söker KD en ledare ”som går genom rutan”? | tommydahlman

Citat


Jakob Forssmed och Ebba Busch Thor är två intressanta politiker. KD s framtid står på spel och stödet är starkt för dem båda. De båda är unga och hungriga och har bestämt sig för låta sig utmanas. Popularitet och berömmelse kan man som modern politiker åstadkomma på några dagar. Storhet däremot kommer först genom ett långt liv. Jag önskar både Jakob och Ebba ett sådant liv.

via Söker KD en ledare ”som går genom rutan”? | tommydahlman.

About Camilla | Camilla Läckberg

Citat


We begin our story in Fjällbacka, a small fishing community located on the west coast almost exactly halfway between Uddevalla and Strömstad. This is where Camilla was born in 1974, and even when she was a little girl it was clear that she had a talent for storytelling. She wrote her first book when she was just five years old; “Tomten” [The Santa Claus] was a thrilling and bloodthirsty tale, showing a fascination with the darker sides of humanity even at such an early age.

via About Camilla | Camilla Läckberg.

Omtalat.nu | 17 bebisar som var gamla gubbar redan när de föddes

Citat


Är det här verklighetens Benjamin Button-bebisar? Alltså de som levt livet baklänges och alltså är gamla när de är bebisar.

Det ser i alla fall ut så. Reddit-tråden Old Babies har en helt drös med såna här bilder som användarna laddat upp. Och de här är de bästa.

via Omtalat.nu | 17 bebisar som var gamla gubbar redan när de föddes.

Är den Katolska kyrkan ingen kristen kyrka? | tommydahlman

Citat


I Sverige är jag mer oroad över den liberalisering och sekularisering som pågår inom de evangelikala kyrkorna och som på sikt kan komma att gröpa ur evangeliets sälta, något som den världsvida karismatiska rörelsen är främmande inför. I det fallet väljer jag hellre den Katolska kyrkans värdekonservativa teologi än en, visserligen evangelikal,  men på sikt utslätande troslära.

via Är den Katolska kyrkan ingen kristen kyrka?  | tommydahlman.

Berättelsen om William


William Booth, Foto: Wikimedia

William Booth, Foto: Wikimedia

1829 föddes William och livet började inte speciellt bra för honom. Hans pappas företag gick i konkurs när han ännu var ett barn och han fick sluta skolan och börja arbeta i en pantbutik för att få in pengar till familjen. Och intrycken från pantbutiken slet i hans hjärta. Varenda dag såg han den extrema fattigdomen runt omkring sig, och hur utfattiga människor pantsatte allt dom hade för att få pengar till lite mat för sina barn.

En dag när William var 15 år gammal och på väg tillbaka hem efter arbetet, gick han in på ett kristet möte och det var här som William hörde budskapet om Jesus. Han hörde att det fanns hopp och förlåtelse, att det fanns en Gud som älskade honom och som hade öppnat en dörr för honom att komma hem, genom tron på Jesus. På vägen hem från det mötet, klockan elva på kvällen, gav den här tonåringen sitt liv till Jesus. ‘Jesus fick allt som fanns av William Booth’ skrev han senare.

Nu började det här 15 åriga hjärtat brinna. För William handlade det inte om ‘hur kan Gud hjälpa mig med mina problem’ eller ‘hur kan Gud göra mitt liv så enkelt som möjligt’. Genom arbetet i pantbutiken hade han varje dag sett de mest fattiga i samhället och nu förstod han; det var för det här som Jesus kom! Han kom för att förlåta och hjälpa, och nu när William själv fått uppleva detta fanns det bara en sak att göra med resten av livet: att ge Jesus vidare till så många som möjligt.

De kommande årtiondena är vackra kapitel i modern europisk kyrkohistoria. De berättar om en ung mans passion att ge Guds goda nyheter vidare till var och en som behövde höra, spred sig till tiotusentals och startade en världsvid rörelse, en frälsningsarmé, som har hjälpt miljontals människor ut ur fattigdom och till en levande tro på Jesus.

Oavsett vilken kristen bakgrund och tillhörighet du själv har, tror jag Gud vill smitta oss alla med samma brinnande längtan som tändes i Williams tonårshjärta. Att det viktigaste i livet inte är hur mycket prylar vi samlar på oss eller hur många drömmar vi förverkligar, utan att vi får dela med oss av Jesus – Guds kärleksgåva – till så många som möjligt.

 

Berättelsen om Jeanne


Jeanne D’ArcRedan när Jeanne var 12 år gammal upplevde hon hur Gud knackade på hennes hjärta och började tala till henne. ‘Var en god flicka, Jeanne’ hörde hon honom säga till sig, ‘Stora ting förväntas av dig’. När hon var 15 blev plötsligt budskapen allvarligare. ‘Nöden i landet är stor. Du måste gå för att hjälpa din konung’. Det här var en väldig tuff tid för Frankrike. Landet var splittrat efter att ha missköts i flera år och höll dessutom på att invaderas från flera håll. Kröningskatedralen i staden Reim var belägrad av fiender så att den nya kungen inte kunde krönas, och därför fanns det ingen som kunde ge enhet och hopp till landet.

Men vad skulle Jeanne kunna göra åt detta? Hon försökte argumentera: ”Men jag är bara en liten flicka! Jag har ingen utbildning, jag kan inte ens läsa, vem ska lyssna på mig?”. Svaret blev det samma som hade hörts genom hela bibeln: ”Jag ska vara med dig”.

Det som hände sedan är ett unikt stycke historia, om hur en enkel, obildad, kristen tonårsflicka samlade ihop modet som krävdes för att tro att Gud skulle var med henne, trots att oddsen var helt omöjliga. Hur hon fick audiens hos den franska prinsen, fick hans förtroende och blev en symbol för hopp i en splittrad nation, till den punkt då de enas för att häva hela invasionen och säkerställa hela landets frihet.

Berättelsen om Jeanne d’Arc utspelar sig i en krissituation som kan kännas onaturlig och främmande för oss idag. Men det stora i berättelsen är hur Gud än en gång valde att använda det som i världen var svagt, enkelt och dåraktigt, hur Han såg hopp och möjligheter i en tonåring som den här världen aldrig hade räknat med, och hur en vanlig, enkel tjej valde att fatta mod i Hans namn, och göra något som hon aldrig trodde hon skulle kunna.

Jeanne d’Arcs liv har blivit film ett antal gånger, dessa är bland andra följande:

 • 1928 – La Passion de Jeanne d’Arc
 • 1948 – Joan of Arc
 • 1962 – Processen mot Jeanne d’Arc
 • 1999 – Joan of Arc (miniserie)
 • 1999 – Jeanne d’Arc 

De 10 världens mest farligaste platser för kristna


2014 har vi upplevt den absolut största förföljelse av kristna som världen inte sett make till sedan Sovjetunionens fall för tjugo år sedan.

bild2 Orginisationen ”Open doors” utger en lista varje år som visar de länder där motståndet mot evangeliet och förföljelsen av kristna är som störst.

Open doors berättar, att under de 24 år dom har arbetat med förföljda kristna runt om i världen, har vi i 2014 upplevt den absolut största förföljelse av kristna som världen inte sett make till sedan Sovjetunionens fall för tjugo år sedan. Man räknar med att cirka 100 millioner kristna är förföjda runt om i världen, och att det är en tendens som bara är stigande.

Nordkorea i topp

För trettonde året i rad är det Nordkorea som är det land i världen där förföljelsen av kristna är störst. Sedan följer länder som Somalia, Irak och Syrien.

Hela listan följer här:

 1. Nordkorea
 2. Somalia
 3. Irak
 4. Syrien
 5. Afghanistan
 6. Sudan
 7. Iran
 8. Pakistan
 9. Eritrea
 10. Nigeria

Förföljelse och diskriminering i kristna länder

Även om förföljelsen är dominerad och störst i Afrika och muslimska länder, är det också en stigande tendens där vi även ser förföljelse i kristna länder. David Curry som är VD för Open doors säger:

”The 2015 World Watch List” visar att ett svindlande antal kristna blir offer för intolerans och våld på grund av sin tro, och tvingas till att vara mer anonyma med sin tro.”

I am a Talent Scout


SIGN UP HERE!!

SIGN UP HERE!!

When you register for RecordUnion, use A&R Code ”mel1977”.

Artists recruited by me will get:

 • 1 year of FREE distribution
 • This applies to any type of release (be it a single, EP or album)
 • You may choose between all of the digital services that I distribute to, after the first year, you will pay the normal low rates I offer for distribution.

se ll music

Till alla som frågat om min sjukdom:


Min kropp värker, min kropp är stel, jag tittar mig i spegeln och jag känner inte igen mig själv för att jag går upp i vikt även om jag i princip inte äter något alls, mitt hår har blivit tunnare och sprödare, jag fryser så jag skakar, ibland känns det som att jag kokar, min hjärna befinner sig i en ”dimma” dagligen, jag har högt blodtryck, jag är galet trött. Jag får tvinga mig att gå upp och jag får tvinga mig att hålla mig vaken, jag somnade av ren utmattning härom veckan och sov 15 timmar i ett streck. Vissa nätter kan vara totalt sömnlösa på grund av att jag mår illa. Ibland skulle man nog kunna tro att jag har afasi för att talet sluddrar. Jag har en hemsk autoimmun hormonbrist sjukdom som jag inte ens önskar min värsta fiende.

När det gäller sköldkörteln och om man har antikroppar (TPOak) mot den… Ett TSH över 2.5 s k a medicineras och då bör läkaren skriva ut både Levaxin och Liothyronin (Lio). Saker och ting kan gå fel på cellnivå i kroppen som inte Levotyroxin (Levaxin) kan fixa. Jag äter Levaxin och har gjort i ca fem månader. Jag ska dock se till att få övergå till Lio så fort som möjligt.

”Att enbart titta på nivåerna i blodet är som att räkna alla lastbilar på vägarna, men inte ta reda på om lasten kommer fram.” Citat dr Helena Rooth Svensson

Det där med att ha en sköldkörtelsjukdom är komplicerat, minst sagt.


Hypofysen skickar TSH till sköldkörteln. Sköldkörteln gör T4. T4 omvandlas till T3 och sen mäts mängden T3 av i blodet så hypofysen skickar nya TSH till sköldkörteln.

Så om T3 är lågt ska TSH bli högre så mer T4 produceras.

Om T3 är högt ska TSH minska så mindre T4 produceras.

TSH = Thyroid stimulating hormone

Men sen kan det ju bli fel i någon av de tre processerna.

Sköldkörteln kanske inte svarar på TSH utan får för mycket eller för lite T4. Sen kan kroppen sluta att omvandla T3 i tillräcklig utsträckning och så kan ju hypofysen spåra ur och skicka fel TSH.

Ja det är inte lite som ska klaffa.

Lägg sen till alla brister på vitaminer och mineraler som kan bidra till att T3 inte fungerar på cellnivå. Lättare att flyga till månen än bota oss tror jag.

Hej! Mitt namn är Hypotyreos


IMG_2141-0.PNGJag är en osynlig autoimmun sjukdom som angriper sköldkörteln. Jag har valt dig för livet! Andra omkring dig kan inte se eller höra mig men din kropp kan känna mig. Jag kan angripa dig hur och när jag vill. Jag kan ge dig våldsamma smärtor eller om jag är på gott humör bara ge dig värk överallt.

Kommer du ihåg när du och din energi sprang runt och hade roligt? Jag tog energin ifrån dig och gav dig utmattning istället. Jag kan ta ifrån dig god sömn och istället ge dig hjärndimma, jag kan göra så att det enda du vill är att sova eller ta sömnen ifrån dig och ge dig sömnlöshet.

Jag kan få dig att skaka, att frysa och att svettas. Jag kan få dig att svälla upp i händer fötter och ansikte. Jag kan göra dig deprimerad och ängslig men även ge dig andra psykiska problem. Jag kan få ditt hår att ramla av och bli torrt och sprött, ge dig finnar och torr hy, det finns nämligen inga begränsningar med mig.

Jag kan få dig att gå upp i vikt och oavsett vad du äter, hur mycket eller hur lite, hur mycket du än tränar så kan jag se till så att du behåller alla dina extra kilon. Några av mina autoimmuna sjukdomsvänner är ofta med mig och ser till så att du får ännu mer att hantera.

Om du har planerat något eller sett fram emot något så kan jag ta det ifrån dig då du inte frågade mig. Jag valde dig av olika orsaker, det viruset blir du aldrig av med, den psykiska stressen du varit utsatt för en längre tid eller kan du ha familjehistoria med mig, oavsett orsak så har jag kommit för att stanna.

Jag vet att du kommer att gå till läkare för att bli av med mig och det får mig att skratta högt. Prova du bara! Det kommer att bli många läkarbesök hos olika läkare innan du kanske hittar en som kan hjälpa dig effektivt. Du kommer att få fel medicinering, smärtlindrande, sömnpiller, energipiller, antidepressiva.

Det är så många andra sätt jag kan göra dig sjuk på och listan är hur lång som helst. Högt blodtryck, sus i öronen, nedsatt syn, tand och tandköttsproblem, problem med magen, svårt att bli gravid eller har du haft ett eller flera missfall, blödningar! Allt kommer troligen från mig och listan är mycket längre än jag nämner här, det vet du också!

De kommer att säga till dig att om du har en bra kost, får tillräckligt med sömn, tränar, tänker positivt så blir du av med mig. Du kommer inte att bli tagen på allvar när du berättar för läkaren hur du mår pga mig, ingen vill lyssna eller tro på dig. Du kommer att få höra från familj vänner och arbetskollegor att det bara är till och ta dig samman och sluta känna efter hur du mår, allt detta medan du sakta går under, medan du förlorar ditt sätt att vara på, medan du förlorar din självkänsla och din livsglädje.

Allt detta gör jag enbart mot dig för att jag kan och vill och du har ingen möjlighet att stoppa mig. 

Källa: http://www.medhelp.org/posts/Thyroid-Disorders/Hi–My-name-is-Hashimotos-Id-like-to-introduce-myself-to-the-new-readers/amp_show/1812572