Vårsol kan skada mer än sommarsol


Plötsligt värmer vårsolen och det är lätt att glömma bort att huden inte är förberedd. Hos många av oss har den inte hunnit producera tillräckligt med skyddande pigment. Huden är dessutom tunnare på våren, vilket sammantaget ökar risken för att bränna sig.

Under sommarmånaderna är de flesta medvetna om att solen kan ge alltför mycket strålning. Solskyddsmedel är inköpt, och både hattar och solglasögon har plockats fram. När den första värmande solen dyker upp på vårkanten är läget ofta ett annat. Längtan efter en solvägg i lä är stor och när temperaturen fortfarande håller sig på beskedliga nivåer är det inte lika påtagligt hur stark strålningen ändå kan vara. Faktum är att även under våren kan UV-index stiga så pass högt att du behöver skydda dig, särskilt om du är ute mitt på dagen.

Sommarhuden är tjockare och skyddar bättre

När huden utsätts för UV-strålning börjar processer för att skydda den. Dels ökar mängden pigment i huden, så den blir lite mörkare och får ett visst skydd. UV-strålningen gör också att produktionen av hudceller ökar så att huden blir något tjockare. Den förtjockade sommarhuden försvarar sig bättre mot att strålningen från solen tränger in i vävnaderna.

På våren, innan huden hunnit anpassa sig till mer och starkare sol, är den som tunnast och ljusast. Därför är det lätt hänt att bränna sig. Om du vistas i närheten av vatten eller snö reflekteras dessutom solstrålarna – då gäller det att vara extra uppmärksam.

Läs mer om hur du skyddar dig på nästa sida

Annons

Lämna en kommentar / Leave a comment

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s