Så får du kroppen att bränna fler kalorier när du sover


Ju mer du sover, desto mer kalorier kan du bränna. Eller rättare sagt: ju BÄTTRE du sover, desto bättre ämnesomsättning under natten. Så se till att få ordning på dina sömnvanor, om viktnedgång är vad du önskar. Det säger sömnspecialisten Michael Breus.

Vill man gå ner i vikt så gäller det att bli av med kalorier. Det kan man göra på flera sätt, inte minst genom att röra på sig. Men enligt den amerikanska psykoterapeuten Michael Breus är faktiskt även motsatsen, det vill säga totalvila i form av sömn, en metod att räkna med. För om vi sover bra fortsätter kroppen att bränna fett effektivt under natten.

Med ”bra” menas i det här fallet länge och djupt, så att man hinner passera sömnens samtliga cykler flera gånger. Det är nämligen under den så kallade REM-sömnen, eller drömsömnen, som kaloriförbränningen är som störst.

– Vi gör oss av med flest kalorier i det stadiet eftersom det är då vi bränner mest glukos och våra hjärnor är som mest aktiva, säger Michael Breus enligt livvstilssajten Insider.

Så maxar du fettförbränningen under natten

Alltså bör man eftersträva att sova så pass gott att man når REM-sömnen, om man vill ha maximal fettförbränning under natten. Och INTE nära beteenden som motverkar goda sömnvanor.

Michael Breuer avråder till exempel från att dricka vin eller träna för tätt inpå sänggåendet, eftersom nedbrytningen av alkohol hindrar kroppen från att hamna i djupsömn och intensiva motionspass kan göra oss uppjagade och oförmögna att somna.

– Ju bättre du sover, desto mer kalorier bränner du, skriver han i boken ”The sleep doctor’s diet plan”.

För att tvärtom GYNNA bättre sömn rekommenderar han att man sover naken och i sval rumstemperatur: experter brukar prata om max 18 grader i sovrummet. Är man för varm kan det nämligen försvåra insomningen.

Annons

Lämna en kommentar / Leave a comment

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s