Personlighetestypen INFP – Existensiella rådgivare


Läs en beskrivning om denna personlighetstyp nedanför.

Som en existensiell rådgivare studerar du noggrant värderingarna och övertygelserna runt dig. Du är reaktiv, driven av att lära dig varje sida av en berättelse och att förklara det utelämnade. Du håller ständigt på att avläsa meddelandena runt dig, avläser symboler, handlingar och ord på ett försiktigt sätt för att greppa dess mening. Detta gör dig till en komplex lyssnare – du är mer intresserade av vad andra inte säger, än vad de säger. När du utvecklar denna förmåga, kan du överraska andra med din insikt om deras motiv, värderingar och begär. Du är samarbetsvillig och följsam och du anstränger dig hårt för att vara tillmötesgående mot andra.

Du formas mycket av det som är vackert, behagligt och naturligt. Du är skapt att vara hoppfull, god och etisk. Du söker efter att bygga en unik karaktär och att skapa dig en plats i ditt samhälle. Du är känslig för andras reaktioner och upplevelser, eftersom du tolkar och läser in mycket i dessa. Du är flexibel och tillmötesgående och relaterar dig själva till andra. Reflekterar kring hur de avviker och hur de liknar dig. Du är en flitig läsare och söker insikt och kunskap från berättelser, konst, filmer och i andras agerande.

Du fascineras av historier, drömmar och tankar på resor och upplevelser. Du har en törst för upplevelse och njutning, och söker värme, harmoni, rekreation och det trivsamma. I denna strävan kan du ibland anpassa dig för mycket till andras önskemål eller omgivningens krav. På grund av det kan du få ett behov av att dra dig undan från dem som du upplever som krävande, för att kunna läka och för att kunna bygga upp din identitet. Eftersom du går igenom många förändringar under tidens gång så kan du börja fundera kring vem du egentligen är, sanningen är att du är en mångfacetterade personlighet och ingen får den självmedvetenhet som du får. Din osäkerhet är din starkaste sida och för att du brukar spendera så mycket tid att förstå vilket beslut som är rätt med hjärtat så brukar du veta det bättre än någon annan. Det kan göra dig ovärderlig för andra, som söker rätt väg framåt i nya terränger. Därför agerar du ofta rådgivare, terapeuter och konsulter till andra.

Som en rådgivare tycker du om avstånd och försiktighet i föränderliga miljöer. Du drivs av en tyst nyfikenhet och tycker om att noggrant studera ett ämne eller djupdyka in i ett intresse från olika vinklar och perspektiv. Du föredrar att inte ingripa direkt, utan att istället erbjuda rådgivning och göra överväganden på distans. Detta gör dig till en ideal lärare eller analytiker, där du kan ha en position att svara på frågor och informera människor kring ett ämne, men utan att behöva organisera och driva igenom tillämpningen.

Du tycker om att granska förutsättningar och möjligheter och brukar ha en mentalitet som en lindansare, ofta jonglerandes idéer samtidigt som du byter position i samklang med förändringar i miljön. Detta gör dig till den mest djupgående, genomtänkta och försiktiga beslutsmakaren av alla typer. I miljöer där du mår som bäst erbjuds du mycket tid för fritt tänkande, utforskande och reflekterande i samarbeta med andra.

I situationer som kräver snabba beslut kan du bli affektiv och känslomässig. Du tenderar också att bli avtrubbad och likgiltig om omgivningen kräver att du tar på dig en auktoritär eller kontrollerande roll över din aktivitet.

Som en existensiell, söker du de teman och sammanhang som skapar rätt upplevelse och motivation för människor, detta för att skapa ett idealt samhälle som är meningsfullt och etiskt. Du är nyfiken på berättelser och symboler som lägger grunden för rätt och fel och strävar efter att förfina dessa i hopp om att kultivera din egen etiska kompass men även för att kultivera den etiska kompassen hos dina medmänniskor.

Som en övervägare tycker du om att försiktig överväga vad som kan tänkas hända i framtiden och undvika misstag. Du har en distans mot världen, svarar reflektivt och du tar tid på dig att utvärdera nya saker innan du testar dem.

Som en idealist tycker du om att relatera verkligheten till idéer och koncept och hitta nya mönster som kan förklara saker. Du tycker om att fantisera kring hur alternativa fakta, alternativa händelseutvecklingar och perspektiv skapar nya möjliga förutsättningar.

Som en värdeinriktad person tycker du om att basera beslut på bildliga eller metaforiska känslovärden. Du tycker om att se på hur saker påverkar folks motivation och hur handlingar påverkar människors drivkraft och välmående.

Som en betraktare tycker du om snabba byten i uppgifter och att utforska nya möjligheter i stunden. Du är ganska samarbetsvillig och öppen för förändringar i planeringen.

Annons

Lämna en kommentar / Leave a comment

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s