När jag säger nej försvinner männen


För ca tre år sedan så var jag med i en intervju i tidningen Allas om frivilligbarnlöshet. Jag har fått OK av skribenten att publicera texten här i bloggen så nu gör jag det. Det är några stycken som har frågat mig om intervjun så… Here we go. 

Melanie Mattsson, 35, bestämde sig tidigt för att aldrig skaffa barn. Ett beslut som provocerar kvinnor och får männen att dra öronen åt sig. -Mina förhållanden tar slut så fort jag berättar att jag absolut inte vill ha barn, säger Melanie som fått betala ett högt pris för sin frivilliga barnlöshet. Priset är ett liv i ofrivillig ensamhet. (Denna bild publicerades inte i samband med artikeln) Foto: Privat

Melanies högsta önskan är att träffa en partner att dela resten av livet med, men hittills har hon gått bet.
-Jag har verkligen vridit ut och in på mig själv i ett desperat försök att hitta den där fantastiska känslan och längtan efter barn som andra kvinnor tycks få, men jag har insett att lusten efter barn aldrig kommer att infinna sig. 
Det är inte så att hon inte tycker om barn, för det gör hon verkligen. 
-Ja, jag gillar jättemycket att träffa andras barn, säger Melanie som har två systrar boende på samma gård som hon själv i Uppsala. En av systrarna är gift och har två söner och den andra är sambo, men har inga barn. Hennes yngsta syster, som bor i Småland, är också mamma.
-Jag är den enda i syskonskaran som inte har någon. 

Vi träffas i Melanies charmiga lilla etta där en magnifik himmelssäng tronar. Detta är hennes fasta punkt och här trivs hon bäst. 
-Det är inte så att jag klättrar på väggarna av tristess. Jag kan också njuta av att vara själv, men allting vore så mycket roligare om jag hade någon att vakna upp med, att dela vardagen med, säger Melanie, som är långtidssjukskriven på grund av en medfödd ryggskada. 
Kan det möjligtvis vara så att hennes uppväxt med sex yngre syskon kan ha bidragit till beslutet att inte vilja ha barn? Melanie skrattar och skakar på huvudet. Det har inget med saken att göra. 
-Jag är helt enkelt inget mammamaterial. Jag är lite för bekväm av mig. Jag vill kunna stiga upp när jag själv vill och inte behöva anpassa mig till någon annan. Jag vill kunna komma och gå som jag vill och göra spontana saker utan att behöva ta hänsyn eller vara tvungen att skaffa barnvakt. 

Vad gör du av din frihet? 
-Jag läser, går på gym, bio, teater och reser rätt ofta ner och hälsar på mina föräldrar i Småland. 
Att vara ofrivilligt barnlös är okej i dagens samhälle. Men att säga rakt ut att man inte vill ha barn någonsin provocerar många kvinnor. Melanie tvingas ofta försvara sitt beslut, vilket retar henne. 
-Varje människa måste få göra sina egna val utan att någon lägger sig i. Att inte vilja ha barn är så laddat och omgärdat av så många tabun. Därför vill jag gå ut och berätta min historia, säger Melanie som hoppas att hon kan stötta andra frivilligt barnlösa.  
För naturligtvis finns de, kvinnorna som valt bort barn. 
-Jag tror att det är ganska vanligt, men få vågar erkänna att de inte vill ha barn. De känner skuld och skam över att inte ha samma barnlängtan som många andra kvinnor. Men vi får inte glömma bort att barn inte är någon självklarhet och jag efterlyser en större förståelse och respekt för att alla är olika. 
Flera av dina syskon har barn – hur reagerar din familj på att du inte vill ha barn? 
-De gör ingen stor sak av det. De respekterar mitt beslut. Dessutom är jag ganska ofta barnvakt åt mina syskonbarn som gillar att ha mig som klätterställning. Jag tycker det är jättekul att få gosa med de små liven, men det är också skönt att kunna gå hem till sin egen lägenhet sen, säger Melanie och skrattar. 

Men hon blir snart allvarlig och ett stråk av sorgsenhet drar över hennes ansikte när hon berättar om vissa kvällar som är svårare än andra. 
-När mina systrar har familjekvällar och vill mysa på egen hand, då kan det kännas lite extra ensamt och lite sorgligt. Just då blir ensamheten så påtaglig. 
Melanie har haft en del längre förhållanden, men de har alltid tagit slut på grund av att hon inte vill ha barn. 
-Det finns en klar koppling mellan att förhållandena inte fortskrider med att jag inte vill ha barn. 

Hur reagerar du när förhållandena tar slut av det skälet? 
-Det är klart att man blir väldigt ledsen. Jag försöker förklara att kärleken är det viktigaste, och att man inte nödvändigtvis måste skaffa barn, men i deras liv är barn ett naturligt resultat av kärleken. Ett liv utan barn har varit otänkbart för dem och då har förhållandet tagit slut, säger Melanie och ser lite sorgsen ut. 
Det är inte lätt att hitta en man som inte vill ha barn. 
-Det är ju inte precis den optimala raggningsrepliken, säger Melanie och fnissar lite. 
Förutom dansställen och pubar har hon försökt hitta en partner via dejtingsajter men så fort hon förklarat sin inställning till familjebildning så har männen backat ur. 
-Jag är ganska rakt på sak och säger ”relation – ja tack” ”barn – nej tack” i ett tidigt skede. Då är det inte många som nappar. 
Hon erkänner att hon känner sig allt ensammare i takt med att kompisar gifter sig och skaffar barn. 
-Då blir ensamheten än tydligare, för så fort de har bildat familj blir jag exkluderad ur gemenskapen och man tvingas försöka hitta nya kompisar, men det är inte så lätt alla gånger, säger Melanie som retar sig på att hon som kvinna förväntas vilja ha barn, att det skulle vara någon slags nedärvd skyldighet att befolka jordklotet. 
-Vill man inte ha barn betraktas man av många som lite konstig, en udda typ. Jag märker att, framför allt kvinnor, blir väldigt provocerade när jag säger att jag inte vill ha barn. De har så svårt att förstå. Att vara ofrivilligt barnlös är däremot okej, då är det dessutom lite synd om dig. 
Hon berättar om en fest hon var på där en av kvinnorna adopterat två barn eftersom hon inte kunde bli gravid. 
-Då märkte jag hur samtalet avstannade och allt blev tyst när jag sade att jag aldrig velat och aldrig kommer att vilja skaffa barn. Det blev en spänd stämning i rummet. Och det är just för att ämnet är så laddat som jag inte pratar om det så ofta. Jag vill ju inte heller såra människor i min omgivning. 

Varför tror du att kvinnor blir så upprörda av ditt statement våga vägra barn? 
-Jag tror att det handlar om könsroller. Kvinnor är mödrar, så enkelt är det nog. Det är upp till oss att förvalta och ta ansvar för att befolka jorden och så kommer det alltid att vara, säger Melanie och avslöjar att hon också är en extrem abortmotståndare. 

Att inte vilja ha barn och samtidigt vara en motståndare till abort låter som två brännheta diskussionsämnen. 
-Ja, de provocerar människor enormt. Folk ifrågasätter hur jag som inte ens gillar barn kan vara abortmotståndare, men där har de helt fel. Jag gillar barn även om jag inte vill ha några egna. Och jag menar att det aldrig är barnets fel att det blir till och det har rätt att födas även om det blivit till vid en våldtäkt. Ingen har rätt att döda en annan människa bara för att det inte passar en själv, säger Melanie som själv är djupt troende och har vuxit upp i ett kristet hem. 

Tror du att du kommer att finna den stora kärleken som delar dina värderingar och vill leva med dig fast du inte vill ha barn? Melanie skiner upp och svarar ett bestämt ja på den frågan. 
-Jag tror att det finns någon för alla. Det gäller bara att hitta honom, säger hon och skrattar.

Katarina Arnstad Elmblad

Annons

2 tankar på “När jag säger nej försvinner männen

  1. Jaha och vart har du varit i hela mitt liv då? Det är skönt att och se att jag inte är den enda i världen som inte vill ha barn.

    Gilla

Lämna en kommentar / Leave a comment

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s