Berättelsen om William


William Booth, Foto: Wikimedia

William Booth, Foto: Wikimedia

1829 föddes William och livet började inte speciellt bra för honom. Hans pappas företag gick i konkurs när han ännu var ett barn och han fick sluta skolan och börja arbeta i en pantbutik för att få in pengar till familjen. Och intrycken från pantbutiken slet i hans hjärta. Varenda dag såg han den extrema fattigdomen runt omkring sig, och hur utfattiga människor pantsatte allt dom hade för att få pengar till lite mat för sina barn.

En dag när William var 15 år gammal och på väg tillbaka hem efter arbetet, gick han in på ett kristet möte och det var här som William hörde budskapet om Jesus. Han hörde att det fanns hopp och förlåtelse, att det fanns en Gud som älskade honom och som hade öppnat en dörr för honom att komma hem, genom tron på Jesus. På vägen hem från det mötet, klockan elva på kvällen, gav den här tonåringen sitt liv till Jesus. ‘Jesus fick allt som fanns av William Booth’ skrev han senare.

Nu började det här 15 åriga hjärtat brinna. För William handlade det inte om ‘hur kan Gud hjälpa mig med mina problem’ eller ‘hur kan Gud göra mitt liv så enkelt som möjligt’. Genom arbetet i pantbutiken hade han varje dag sett de mest fattiga i samhället och nu förstod han; det var för det här som Jesus kom! Han kom för att förlåta och hjälpa, och nu när William själv fått uppleva detta fanns det bara en sak att göra med resten av livet: att ge Jesus vidare till så många som möjligt.

De kommande årtiondena är vackra kapitel i modern europisk kyrkohistoria. De berättar om en ung mans passion att ge Guds goda nyheter vidare till var och en som behövde höra, spred sig till tiotusentals och startade en världsvid rörelse, en frälsningsarmé, som har hjälpt miljontals människor ut ur fattigdom och till en levande tro på Jesus.

Oavsett vilken kristen bakgrund och tillhörighet du själv har, tror jag Gud vill smitta oss alla med samma brinnande längtan som tändes i Williams tonårshjärta. Att det viktigaste i livet inte är hur mycket prylar vi samlar på oss eller hur många drömmar vi förverkligar, utan att vi får dela med oss av Jesus – Guds kärleksgåva – till så många som möjligt.

 

Annons

Lämna en kommentar / Leave a comment

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s