Berättelsen om Jeanne


Jeanne D’ArcRedan när Jeanne var 12 år gammal upplevde hon hur Gud knackade på hennes hjärta och började tala till henne. ‘Var en god flicka, Jeanne’ hörde hon honom säga till sig, ‘Stora ting förväntas av dig’. När hon var 15 blev plötsligt budskapen allvarligare. ‘Nöden i landet är stor. Du måste gå för att hjälpa din konung’. Det här var en väldig tuff tid för Frankrike. Landet var splittrat efter att ha missköts i flera år och höll dessutom på att invaderas från flera håll. Kröningskatedralen i staden Reim var belägrad av fiender så att den nya kungen inte kunde krönas, och därför fanns det ingen som kunde ge enhet och hopp till landet.

Men vad skulle Jeanne kunna göra åt detta? Hon försökte argumentera: ”Men jag är bara en liten flicka! Jag har ingen utbildning, jag kan inte ens läsa, vem ska lyssna på mig?”. Svaret blev det samma som hade hörts genom hela bibeln: ”Jag ska vara med dig”.

Det som hände sedan är ett unikt stycke historia, om hur en enkel, obildad, kristen tonårsflicka samlade ihop modet som krävdes för att tro att Gud skulle var med henne, trots att oddsen var helt omöjliga. Hur hon fick audiens hos den franska prinsen, fick hans förtroende och blev en symbol för hopp i en splittrad nation, till den punkt då de enas för att häva hela invasionen och säkerställa hela landets frihet.

Berättelsen om Jeanne d’Arc utspelar sig i en krissituation som kan kännas onaturlig och främmande för oss idag. Men det stora i berättelsen är hur Gud än en gång valde att använda det som i världen var svagt, enkelt och dåraktigt, hur Han såg hopp och möjligheter i en tonåring som den här världen aldrig hade räknat med, och hur en vanlig, enkel tjej valde att fatta mod i Hans namn, och göra något som hon aldrig trodde hon skulle kunna.

Jeanne d’Arcs liv har blivit film ett antal gånger, dessa är bland andra följande:

  • 1928 – La Passion de Jeanne d’Arc
  • 1948 – Joan of Arc
  • 1962 – Processen mot Jeanne d’Arc
  • 1999 – Joan of Arc (miniserie)
  • 1999 – Jeanne d’Arc 

Lämna en kommentar / Leave a comment

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s