Hej! Mitt namn är Hypotyreos


IMG_2141-0.PNGJag är en osynlig autoimmun sjukdom som angriper sköldkörteln. Jag har valt dig för livet! Andra omkring dig kan inte se eller höra mig men din kropp kan känna mig. Jag kan angripa dig hur och när jag vill. Jag kan ge dig våldsamma smärtor eller om jag är på gott humör bara ge dig värk överallt.

Kommer du ihåg när du och din energi sprang runt och hade roligt? Jag tog energin ifrån dig och gav dig utmattning istället. Jag kan ta ifrån dig god sömn och istället ge dig hjärndimma, jag kan göra så att det enda du vill är att sova eller ta sömnen ifrån dig och ge dig sömnlöshet.

Jag kan få dig att skaka, att frysa och att svettas. Jag kan få dig att svälla upp i händer fötter och ansikte. Jag kan göra dig deprimerad och ängslig men även ge dig andra psykiska problem. Jag kan få ditt hår att ramla av och bli torrt och sprött, ge dig finnar och torr hy, det finns nämligen inga begränsningar med mig.

Jag kan få dig att gå upp i vikt och oavsett vad du äter, hur mycket eller hur lite, hur mycket du än tränar så kan jag se till så att du behåller alla dina extra kilon. Några av mina autoimmuna sjukdomsvänner är ofta med mig och ser till så att du får ännu mer att hantera.

Om du har planerat något eller sett fram emot något så kan jag ta det ifrån dig då du inte frågade mig. Jag valde dig av olika orsaker, det viruset blir du aldrig av med, den psykiska stressen du varit utsatt för en längre tid eller kan du ha familjehistoria med mig, oavsett orsak så har jag kommit för att stanna.

Jag vet att du kommer att gå till läkare för att bli av med mig och det får mig att skratta högt. Prova du bara! Det kommer att bli många läkarbesök hos olika läkare innan du kanske hittar en som kan hjälpa dig effektivt. Du kommer att få fel medicinering, smärtlindrande, sömnpiller, energipiller, antidepressiva.

Det är så många andra sätt jag kan göra dig sjuk på och listan är hur lång som helst. Högt blodtryck, sus i öronen, nedsatt syn, tand och tandköttsproblem, problem med magen, svårt att bli gravid eller har du haft ett eller flera missfall, blödningar! Allt kommer troligen från mig och listan är mycket längre än jag nämner här, det vet du också!

De kommer att säga till dig att om du har en bra kost, får tillräckligt med sömn, tränar, tänker positivt så blir du av med mig. Du kommer inte att bli tagen på allvar när du berättar för läkaren hur du mår pga mig, ingen vill lyssna eller tro på dig. Du kommer att få höra från familj vänner och arbetskollegor att det bara är till och ta dig samman och sluta känna efter hur du mår, allt detta medan du sakta går under, medan du förlorar ditt sätt att vara på, medan du förlorar din självkänsla och din livsglädje.

Allt detta gör jag enbart mot dig för att jag kan och vill och du har ingen möjlighet att stoppa mig. 

Källa: http://www.medhelp.org/posts/Thyroid-Disorders/Hi–My-name-is-Hashimotos-Id-like-to-introduce-myself-to-the-new-readers/amp_show/1812572

81 tankar på “Hej! Mitt namn är Hypotyreos

 1. Så bra skrivet , har själv sökt så otroligt många gånger för mina besvär men tog flera år innan provet visade vad det var .
  Det vart att sköldkörteln svullnat så att jag började sätta i halsen varje gång jag åt .
  Den gången visade blodprovet och fick tid på Endokryn dock var ju väntetiden flera månader , detta gör ju tyvärr att kroppen få ta så mycke stryk. Har nu ätit levaxin i 1,5 år och jobbar hårt med att få ordning på kroppen igen.
  Sömnbrist , och att man känner sej deprimerad är väl det jobbigaste
  Men skam den som ger sej man får försöka övervinna denna hyresgäst och försöka komma överens .
  Men tack för din fina text sånt här hjälper 👍

  Gilla

 2. Har tidigare ätit levaxin för hypothyreos, men senare prover har visat på normala nivåer trots att jag slutade ta medicin för länge sedan. Jättekonstigt. Hursomhelst, sömnbesvären, orkeslösheten, de plötsliga värkandallen och meningslösheten har bestått… såklart. Tills jag började ta magnesium. Kollade upp det litet noggrannare och hittade kopplingar till hypothyreos, det verkar som att det kräver ännu mer magnesium och även mangan. Bara ett tips i all välmening.

  Gilla

 3. Hej
  har försökt skriva ut sidan för jag tänkte ta med detta till min läkare. Kan vara bra att dom får läsa och se hur man kan må som patient.
  Men det gick inte. Har du någon utskrifsvänlig sida om detta som jag kan skriva ut.
  Vore jätte bra . Sjukvården behöver se detta för jag tror inte dom är på det klara med hur man kan må med denna sjukdom.

  Gilla

 4. Hej! Tack för denna artikel. Den är talande och beskriver precis hur det är. Jag har lidit av den här sjukdomen i 7 år och tillsammans med den även 3 släktingar av auto-immuna sjukdomar. Livet blir sig aldrig likt, men symtomen kan dämpas.

  Tack än en gång!
  Mvh

  Gilla

 5. Detta var bra skrivet. Jag känner igen allt om värken, nedstämdheten, hjärndimma o.s v. . Det är bara att gilla läget har läkarna sagt genom alla dessa år. Varför har det inte forskats mer på detta sjukdomsspektra för det är ju inte bara en form av diagnos men får. Är det för att det är en i huvudsak kvinnlig sjukdom. Jag känner mej lurad på 36 år av mitt liv. När jag tänker på alla dessa olika smärtlindrande preparat som jag fått äta för att orka med kroppen. För alla dessa gånger jag har känt mig förnedrad. Alla dessa intressanta människor jag valt bort för jag har inte orkat att visa intresse för dom. När jag frusit så att jag tappat känsel från midjan och ner. Alla dessa krypningar i kroppen som har gjort att jag inte orkar sitta still. Jag kan göra denna lista väldigt lång men jag vet att ni känner igen er. Informationen har varit på tok för bristfällig eller så ska man tiga och gilla läget. Har gjort det allt för länge nu.

  Gilla

 6. Pingback: Sköldkörtel trassel « Fröken--> Fru--> Fri-->

 7. Tack för din beskrivning! Känner så väl igen mig. Har haft det i minst 10 år och trodde innan jag läste alla kommentarer att levaxin hjälpte. (Äter 125) . Men har de senaste året fått besvär med magen och panikångest. Och har i någon period även haft utmattningssyndrom med sjukskrivning som följd. Trodde det berodde på stress, men har nu förstått att det kan bero på hypotyreosen… Tankeställare! Tack 🙂

  Gilla

 8. Så himla bra skrivet. Detta är en hemsk sjukdom som många inte förstår. Det syns ju som skrivet inte utanpå!
  Jag blev själv drabbad som 22-åring med alla tänkbara följdsymtom och läkarna bara skratta å sa du är för ung, bit ihop å gå till jobbet!

  Gilla

 9. Har nu ätit Levaxin i 29 år. Efter det att jag opererade bort köldköryeln tog det ett år för kroppen att komma igång igen. Håret har aldrig blivit detsamma. Jag ligger lite för högt med mina 150 och får bråka med varje ny läkare för att behålla dosen. Tycker jag själv borde veta nu när jag ätit samma dos hela tiden. Så fort dom skriver ner dosen går jag inom 14 dgr ned i koma och kommer inte upp ur den innan jag får rätt dos igen. Som sagt stå på er, ni känner er kropp bäst. Kram

  Gilla

 10. Hej. Jag fick Borrelia 2009 ( också autoimmun sjukdom) och fick inte tillräckligt bredspektrad antibiotika. Så då startade helvetet med Graves sjukdom. Det är en sköldkörtel sjukdom (giftstruma) som gör att man får antikroppar mot sin egen sköldkörtel som i sin tur producerar mer hormoner som triggar immunförsvaret att tillverka ännu mer antikroppar osv, osv. Trots att jag då fått bättre antibiotika mot Borrelian blev jag inte bra, värk i axlar, aggressiv, hjärtklappning, sprött hår, lätt arbetsskygg och somnade i soffan jämt, till slut kunde jag inte gå utan benen och händerna bara darrade av svaghet. Jag hade tur för ett år senare fick jag komma på remiss till Sofiahemmets Företagshälsa och infektionsläkaren ( jag misstänkte fortfarande Borrelia) hon tog utökade prover på sköldkörteln. Sedan fick jag komma till Erik Lindh på Endokrinologen och han gav mig en medicin som stängde av sköldkörteln. Samtidigt fick jag äta Levaxin. Min dos blev 125 men jag fick själv laborera och prövade att öka dosen till 150, då fick jag genast hjärtklappning och det tog ca 2 veckor att justera ner igen. Efter 2 år visade mina blodvärden inga antikroppar längre och avstängnings medicinen togs bort. Nu har det gått ytterligare 2 år och jag slapp operera bort sköldkörteln så det betyder att jag inte behöver Levaxin längre. Jag är FRISK. Tack Gud för engagerade och duktiga läkare💖 och alla ni som inte mår bra, jag hoppas att ni får hjälp och att medicinerna blir bättre. Kram Nita

  Gilla

 11. Har själv motsatsen, hypertyreos, vilken KAN vara behandlingar men inte alltid, i mitt fall verkar det som inte. Och inte är det ett dugg roligare heller.
  Hypotyreos, alltså för låg produktion, är inte behandlingsbart utan det är medicinering på livstid som gäller, så de av er som säger att läkarna sagt behandlingsbart kan ju ifrågasätta läkaren.

  Gilla

 12. Men kan ju faktiskt behöva komplettera levaxin med liothyronin.
  Jag fick min diagnos för 10 år sen.
  Gick upp i vikt trots att jag levde på nutrilett . Plus massa andra symtom som hängde ihop med hypotyreos.
  Sökresultat läkare och fick levaxin. Efter ett år hade jag inte gått ner i vikt trots stor dos ökning.
  Fick då liothyronin och då började jag må bättre och om jag åt bra gick jag ner i vikt. Har fått justera dos uppåt ett par gånger, men liothyronin gjorde hela skillnaden för mig.
  Äter idag 150 mikrogram levaxin och 40 mikrogram liothyronin.
  Så mitt råd är att kräva att få testa att komplettera med liothyronin.
  Man kan ju inte acceptera att må dåligt.

  Gilla

 13. Har käkat levaxin sen jag va 8 är nu snart 29! Denna text hade räddat mig tusen gånger när man mått konstigt om jag hade haft den tidigare.. Riktigt bra beskrivet och det mesta stämmer på pricken in på mig!

  Gilla

 14. Pingback: Jozebelle Bloggar » Blog Archive » Lite nytt om mig och kanske skrivet på ett enklare sätt

 15. Fick diagnosen för 10år sen! tog 2-3 år innan den blev hyfsat stabil, då kom nästa smäll…. pga av diagnosen hade jag svårt för att få barn! Men skam den som ger sig! Den minsta är fyller 3 i sommar och jag börjar sakta, sakta, sakta hitta en bra nivå igen! jag tränar regelbundet och försöker äta bra. Vikten står still men sinnet mår bättre!
  Lycka till med allt och fortsätt kämpa även de där värsta dagarna! ( dom kommer och går även efter 10år!)
  Stor kram!

  Gilla

  • Kram till dig också. Jag har medicinerat i två år och det är först nu som jag börjar känna mig som människa. Som du sade… Jag har mina svackor dock, riktiga skit dagar helt enkelt men… De bra dagarna väger ju ändå över, nu orkar jag ju göra saker, jag sover inte bort varje dag. Dessa dagar är guld värda, att jag sedan har en dag eller två när jag vill gå i ide… Ja, det får jag ta. Jag mår ju som sagt Mycket bättre än jag gjort på flera år. Jag har en Levaxin dos på 100 mikrogram/dag.

   Gilla

 16. Bra skrivet, det är en väldigt individuell sjukdom som drabbar människor så olika. Själv hör jag till gruppen som lever i ”sjukdomsförnekelse” misstänker jag, mår trots diagnos och medicinering (för tillfället 125 mikrogram/dag) sedan dryga 20 år tillbaks faktiskt bra, förutom övervikten som jag aldrig lyckas bli av med ordentligt trots bantningskurer och massiv motion, och en grym trötthet om jag slarvar med medicinerna så jag blir för hypo. Det som är mest frustrerande i alltihop är läkares okunskap och ovilja att remittera en till någon som kan sjukdomen (endokrin). Man måste vara frisk nog för att orka vara sjuk, så de lyssnar på vad man säger. 🙂

  Gilla

 17. Tack för denna text! Så himla bra skrivet. Lider själv av graves och har sedan i januari i år varit under medicinering, efter att i 2 års tid innan mått väldigt dåligt. Sökte för de, men läkarna skylde allt på min astma! Är idag sjukskriven och det ända jag vill är att må bättre och få mitt liv tillbaka! Många kramar

  Gilla

 18. Oj, mycket intressant läsning!
  I början på sommaren upptäckte jag en knöl på halsen. VC skickade mig till ÖNH mottagningen. Efter läkarundersökning fick jag akut remiss för punktion och CT.
  Förstod såklart att dom letade efter cancer celler..
  Vid nästa läkarbesök så fick jag veta att dom hade gjort punktionen i sköldkörteln istället för i knölen så nu har jag fått ny tid för punktion med ultraljud.
  Läkaren sa nåt om struma men jag fattade inte allt utan ska fråga vidare vid nästa besök.
  Kan inte gå upp i vikt, fryser alltid, svettningar, orolig, krypningar i benen, sömnproblem och nästan alltid trött!
  Känner igen mig i texten samt i kommentarerna här.
  Känns på nåt sätt skönt att inte vara så ensam med dessa bekymmer.
  Kram till er!

  Gilla

 19. Vi har struma i min släkt! Av min mors syskon hade 6 av 7 struma i varierande form. Min syster får levaxin. Jag har tjatat om undersökning i hela mitt vuxna liv. Proverna visar inget! Vid ultraljud häromåret visade det knölstruma, vad det nu är? Får ingen mer djupare undersökning…..

  Gilla

Lämna en kommentar / Leave a comment

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s