Jantelagen!


Jantelagen sägs ofta stå för den svenska mentaliteten. Det är ingen lag i juridisk mening, utan en oskriven ”lag” som står för ett sätt att tänka. Man skulle kunna sammanfatta lagen i en mening: ”Du ska inte tro att du är något”.

Jantelagen är alltså ett negativt sätt att beskriva attityder gällande individualitet och framgång. Man får inte sticka ut och tro att man man är bättre än andra, det bästa är att vara en i mängden. Aksel Sandemoses Jantelag från boken om det lilla danska samhället, kan sammanställas i tio punkter:

Jantelagen på svenska

Du skall inte tro att du är något.
Du skall inte tro att du är lika god som vi.
Du skall inte tro att du är klokare än vi.
Du skall inte inbilla dig att du är bättre än vi.
Du skall inte tro att du vet mer än vi.
Du skall inte tro att du är förmer än vi.
Du skall inte tro att du duger till något.
Du skall inte skratta åt oss.
Du skall inte tro att någon bryr sig om dig.
Du skall inte tro att du kan lära oss något.

Till dessa tio punkter lade han till ett elfte bud som brukar kallas ” Jantelagen strafflag”. Det är ett förtäckt hot i form av ”Tror du inte att jag vet något om dig?”.

Jantelagen formulerades av den norsk/danska författaren Aksel Sandemose i hans bok En flykting korsar sitt spår från 1933. Han skrev boken på norskt bokmål men han växte upp i danska Nykøbing Mors, en stad han i boken kallar Jante, därav namnet Jantelagen.

Hans uppväxt i en småstad sägs ha givit honom inspiration till att formulera det tänkande som förekom där. En slags avundsjuka som gjorde att man inte fick tro att man var bättre än någon annan i samhället.

Finns inte bara i Sverige
Jantelagen heter Janteloven på danska och norska. Den är därför inte bara svensk även om det ofta pratas om den på det viset. Jantelagen benämns ändå ofta som typiskt Skandinavisk, även om den förekommer på andra ställen i världen.

Även om Jantelagen i viss mån lever kvar än i dag, var det framförallt förr den var mer utbredd. Det var en tid då de flesta människor bodde på landsbygden eller i mindre städer. Därmed var kontakten med omvärlden mycket mindre än i dagens samhälle, vilket gav mindre utrymme för förändringar.

Anti-Jantelagen

Du är mer värd än du tror
Du skall tro att du duger
Du har helt unika förmågor
Du är en unik varelse
Du har all kunskap som du behöver
Du är jämlik alla människor
Du är av stor betydelse för andra
Du sprider glädje till människor
Du ger människor ett värde
Du kan förverkliga vad som helst

Ibland har jag känt att en del av de människor jag har haft runt mig förr hade en benägenhet att få mig stanna kvar där jag var. Det blev ju otryggt för andra när jag började förverkliga mina drömmar. Jag har hittat mycket kraft i Anti-Jantelagen. Så min förhoppning är att den kan stärka även dig.

För du är den viktigaste personen i ditt liv.

Annons

Lämna en kommentar / Leave a comment

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s