Plats i Norge – Preikestolen


Bild: JuriaanH (CC BY-SA)

Preikestolen (Predikstolen) är en spektakulär klipphylla cirka 600 m rakt ovanför Lysefjorden. Preikestolen är ungefär 25×25 m stor och från tre av dess sidor stupar det i stort sett rakt ner. Klipphyllan bildades troligtvis under istiden (cirka 100 000-10 000 år sedan) då en glaciär täckte Lysefjorden. Vatten som kommit in i springor i bergsidorna fryste och sprängde bort stora sjok med sten, vilka fördes bort med glaciärens rörelse. Kvar blev denna kantiga skapelse. Tvärs över Preikestolen finns en tydlig spricka, men geologer är rätt säkra på att Preikestolen inte kommer rasa inom de närmsta tusentals åren. Det är ganska lätt att nå Preikestolen. Man tar bil till fjällstugan Preikestolshytta och därefter vandrar man cirka 3 km. Man når då Preikestolen ”bakifrån” på bilden sett, man kommer alltså över krönet och ser Preikestolen och Lysefjorden snett nedanför sig.

Annons

Lämna en kommentar / Leave a comment

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s