”Hundraårslampan”


62461_622533297798632_2122416355_n”The Centennial Light”, eller ”Hundraårslampan”, är minst 110 år gammal och den glödlampa i världen som varat längst utan att gå sönder. Glödlampan från 1890-talet hänger på Livemore/Pleasantons brandstation i Kalifornien och har endast stängts av ett fåtal gånger. Den anses vara ett bevis på att dagens glödlampor tillverkas för att gå sönder snabbare så att fler exemplar kan säljas. Till exempel bildades 1924 en kartell i USA där glödlampstillverkare enades om att begränsa glödlampans livslängd till 1 000 timmar. Kartellen avslöjades och förbjöds 1953, men The Centennial Light talar för att dagens glödlampor fortfarande har ett planerat åldrande.

Följ hundraårslampans liv här: http://www.centennialbulb.org/cam.htm

Annons

Lämna en kommentar / Leave a comment

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s