En makalös operation!


470434_491645834220713_878578633_oUnder en expedition till Antarktis 1961 drabbades den 27-årige sovjetiske läkaren Leonid Rogozov av akut blindtarmsinflammation. Eftersom han var den enda läkaren på stationen, och inga flygplan kunde evakuera honom i den antarktiska vintern, hade han bara ett val – att operera sig själv! Han lade på lokalbedövning och fick hjälp av två andra expeditionsmedlemmar med att räcka honom instrument och hålla upp en liten spegel så att han kunde se vad han gjorde. Operationen tog 1 h och 45 min och Leonid fick ta pauser flera gånger för att samla energi, kräkas och få rummet att sluta snurra. Han skar ut sin svårt inflammerade blindtarm och efter två veckor hade han återhämtat sig helt. Den hårde Rogozov stannade sedan kvar på Antarktis i ett och ett halvt år till.

Annons

Lämna en kommentar / Leave a comment

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s