NovaT380


NovaT380

NovaT380

Klockan 9.15 idag hade jag en inbokad tid på familjeplaneringen, 15 minuter senare så gick jag ut därifrån. 

Nu sitter kopparspiralen på plats och den kan sitta där i 5 år. Det sticker till och gör lite ont när dom sätter in den. Det rekommenderas att man tar två värktabletter ca en timme innan insättning. Strax efter att den satt på plats så kändes det inget men en minut senare kändes det som om jag hade kraftig mensvärk. Kanske inte så konstigt med tanke på att man har irriterat en del nerver.

NovaT380 med applikator

NovaT380 med applikator

Kopparspiralen är kostnadsfri medans hormonspiralen kostar ca 1000-1100kronor. Hormonspiralen är dock säkrare än kopparspiralen. Med kopparspiralen kan man få rikligare mens och kraftigare mensvärk men med hormonspiralen så kan mensen försvinna helt.

I samband med insättningen så klipps uttags-/kontrolltrådarna av till ca 2-3 cm så man senare själv kan kontrollera att spiralen sitter på plats. Trådarna känner man med ett finger djupt i slidan vid livmodermunnen. Det är lämpligt att kontrollera trådarna efter varje menstruation.

Annons

Lämna en kommentar / Leave a comment

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s